Linkovi

Odobreno postavljanje statue Rozi Parks u zgradi Kapitola


Predsednik Buš potpisao je zakon kojim se u znak počasti nedavno preminuloj aktivistkinji za ljudska prava, Rozi Parks, odobrava postavljanje njene statue u zgradi Kapitola. Ispod velikog belog svoda kupole Kapitola postavljene su statue u čast osnivača Amerike. Sada će im se pridružiti lik žene, često nazivane majkom pokreta za gradjanska prava.

«Postavljanjem njene statue u srcu glavnog grada, mi odajemo počast njenom radu za veće zajedništvo, i obavezujemo sebe da nastavimo da se borimo za pravdu za svakog Amerikanca».

Okružen sa nekoliko sadašnjih lidera pokreta za ljudska prava, predsednik je potpisao zakon kojim se daje nalog za postavljanje statue Roze Parks. To će biti prva statua u zgradi Kapitola kojom se odaje počast jednoj Afroamerikanki. Predsednik Buš je rekao da je to zaslužena počast, primetivši da je jednim aktom prkosa afroameričke krojačice sa juga inspirisana nacionalna kampanja za jednakost pred zakonom.

«Sasvim je primereno da ovom američkom heroju sada bude odato priznanje u najpoznatijem simbolu američke demokratije. Mi se nadamo da će buduće generacije Amerikanaca pamtiti ono što je ova hrabra žena uradila i da će biti inspirisane da daju svoj lični doprinos nedovršenoj priči o američkoj slobodi za sve».

Ceremonija potpisivanja održana je na dan kada je, pre 50 godina Roza Parks bila uhapšena u Montgomeriju, u Alabami, zbog toga što je odbila da ustupi mesto u autobusu, rezervisano za belce. Njeno hapšenje je dovelo do bojkota gradskog prevoza u Montgomeriju od strane Afroamerikanaca, koji je trajao 381 dan, a koji je organizovao mladi lokalni sveštenik Martin Luter King mladji. Bojkot je doveo do odluke suda o desegregaciji javnog prevoza u Montgomeriju, i usvajanja akta o ljudskim pravima 1964. godine kojim je ukinuta rasna segregacija u zemlji. Roza Parks ostala je aktivna u pokretu za gradjanska prava do svojih osamdesetih godina, sa mnogo održanih govora i nastupa širom zemlje. Umrla je 24. oktobra u Detroitu, državi Mičigen u devedeset trećoj godini. Roza Paks je sahranjena u Detroitu nakon što je njeno telo bilo izloženo u zgradi Kapitola u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG