Linkovi

Sjedinjene Države obećale da će odgovoriti na pitanje EU o tajnim zatvorima


Sjedinjene Države su obećale da će na vreme i otvoreno odgovoriti na pitanja Evropske unije o navodnim tajnim zatvorima CIE i prebacivanju osumnjičenih terorista avionima u Evropu. Prema očekivanjima, to pitanje će dominirati evropskim putovanjem državnog sekretara Kondolize Rajs iduće nedelje.

Pitanja Evropske unije je pismom američkom državnom sekretaru Kondolizi Rajs, uputio britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro, pošto je Britanija trenutno rotirajući predsedavajući Evropske unije. Mada taj dokument nije objavljen u javnosti, ovdašnji funkcioneri navode da se to pismo sastojalo od dva paragrafa i da je u njemu zatraženo razjašnjenje izveštaja o tajnim zatvorima, koji su doveli du burnih reakcija u javnosti evropskih zemalja. Na konferenciji za štampu, portparol Stejt Departmenta, Šon MekKormak, je ponovio stav da administracija obija da potvrdi ili pak demantuje navodne aktivnosti CIE. Medjutim, on je rekao da će administracija odgovoriti na pismo Evropske unije kako najbolje može, na vreme i otvoreno. MekKormak je ponovo insistirao da su sve akcije koje se tiču osumnjičenih terorista u skladu sa američkim zakonom i ustavom, kao i sa medjunarodnim obavezama Vašingtona. I mada je priznao dubinu zabrinutosti u Evropi zbog ovih izveštaja, MekKormak je takodje potvrdio da bi ove navodne aktivnosti trebalo da budu shvaćene u kontekstu pretnje bez presedana koju predstavlja medjunarodni terorizam:


”Sva ova pitanja koja se tiču tvrdnji o preletu aviona i tajnom držanju pritvorenika koji su bili angažovani ili su pak nameravali da se angažuju u terorističkim aktivnostima, javljaju se u kontekstu borbe protiv terorizma. Kao što sam juče rekao, ovaj rat je drugačiji. Ovo je rat u kojem zemlje širom sveta, angažuju sve elemente vlasti u cilju borbe protiv skrivenog neprijatelja,“ rekao je Mekkormak.


Portparol Stejt departmenta je dodao da nema dokaza da je ovo pitanje umanjilo američku anti-terorističku saradnju sa Evropom. On je dodao da, mada je to pitanje pokrenuto na prekjučerašnjem sastanku gospodje Rajs i nemačkog ministra inostranih poslova Frank-Valtera Štajnmajera, ono nije bilo glavna tema razgovora. Iduće nedelje će se verovatno nastaviti razgovori o tom pitanju, kad sekretar Rajs poseti Nemačku, Rumuniju, Ukrajinu i Belgiju, gde će prisustvovati sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Briselu. Rumunija je jedna od zemalja koje su navedene u američkim novinskim izveštajima kao mogući domaćini tajnih zatvora, ali su vlasti u Bukureštu to demantovale. Mediji se i dalje bave pomenutim izveštajima. Organizacija za zađititu ljudskih prava, Hjuman Rajts Voč, je u juče objavljenom izveštaju, optužila Sjedinjene Države da drže bar 26 takozvanih tajnih pritvorenika na skrovitim lokacijama u inostranstvu. Ista grupa podvlači da su neki od njih osumnjičeni za učešće u velikim terorističkim napadima, uključujući napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine. Medjutim, navodi se da je administracija predsednika Buša ozbiljno umanjila šanse da ih sudski goni za te zločine zbog njihovog statusa i zbog izveštaja da su možda bili podvrgnuti torturi i drugim vidovima zlostavljanja. Administracija u Vašingtonu demantuje da su bilo kakvi američki pritvorenici bili izloženi torturi.

XS
SM
MD
LG