Linkovi

Američki listovi donose izveštaje i analize o govoru predsednika Buša


Svi američki listovi na prvim stranama donose izveštaje i analize o jučerašnjem govoru predsednika Buša o američkoj vojnoj strategiji u Iraku. “Vašington Post” navodi da je predsednik, bar indirektno, priznao greške administracije na početku posleratne faze u Iraku, ali da nije popustio pod kritikama i da plan koji je izneo, mada sadrži neke nove detalje, ne nudi suštinski ništa novo.

Medjutim “Los Andjeles Tajms” daje nešto drugačiju ocenu, navodeći da je, uprkos prepoznatljivoj retorici, predsednik izgleda najzad prihvatio surove realnosti u Iraku, kako u vojnom tako i u političkom smislu, i da je nagovestio smanjenje obima američkih snaga u budućnosti. Posle više meseci nepovezanosti u procenama predstavnika administracije i vojnih komandanata u Iraku, piše “Los Andjeles Tajms”, predsednik je izgleda odgovorio na zahteve dve ključne grupacije koje ga podržavaju - članova njegove političke baze, koji žele da se uvere da postoji plan za postizanje pobede u Iraku, i sve većeg broja pristalica koji su se pretvorili u skeptike i koji traže realnu izlaznu strategiju.

Sličnu analizu iznosi i “Njujork Tajms” koji ukazuje da, mada je predsednik odbacio mogućnost veštačkih rasporeda povlačenja američkih snaga iz Iraka, koje bi diktirali političari, njegov plan ipak nagoveštava da će američke snage u odredjenom trenutku biti povučene. “Njujork Tajms” takodje ocenjuje da plan koji je Buš ponudio za Irak, u grubim crtama, odgovara scenariju u Avganistanu.

Inače, “Njujork Tajms”, kao i mnogi drugi listovi, na prvoj strani donosi izveštaj o navodnoj višemilionskoj kampanji Pentagona za ubacivanje propagandnih članaka u iračke medije, što je juče prvi objavio “Los Andjeles Tajms”. Dok Stejt department i Usaid plaćaju milione dolara za obuku iračkih novinara, Pentagon, navodi “Njujor Tajms”, kako izgleda - preko privatnih firmi za odnose sa javnošću, plaća još veće iznose privatnim firmama za propagandne izveštaje i time krši fundamentalne principe zapadnog novinarstva.

XS
SM
MD
LG