Linkovi

Merkel: Nemačka neće tolerisati kršenje ljudskih prava od strane bilo koje zemlje


Nemački kancelar Angela Merkel održala je svoj prvi govor danas u parlamentu ističući veoma čvrst raspored rada za svoju vladu.

U obraćanju parlamentu , kancelar Angela Merkel posebno se osvrnula na nemačku spoljnu politiku. Ona se založila za bliže veze sa Sjedinjenim Državama , ističući da želi bliske, otvorene, iskrene i sa poverenjem odnose sa Vašingtonom. Medjutim, ona je upozorila Sjedinjene Države da treba da izraze zabrinutost povodom aktivnosti CIA-e u Evropi.

Merkel je takodje rekla da Nemačka neće tolerisati kršenje ljudskih prava od strane bilo koje zemlje. Osvrćući se na Evropu, nemački kancelar je obećala da će pomoći u prevazilaženju krize gubljenja poverenje u Evropskoj Uniji. Nemačka bi, rekla je ona, mogla da posluži kao medijator izmedju velikih i malih članica kako bi se spasio ustav unije i prekinuo zastoj oko njenog budućeg budžeta. Merkel je upozorila Tursku da članstvo u Evropskoj Uniji nije zagarantovano i da su pregovori dugotrajan proces.

Ona je naglasila da je integracija manjina ključno pitanje, dodajući da sa islamom treba održavati iskren dijalog, ali je pojasnila da prinudni brakovi i takozvana počasna ubistva neće biti tolerisani. Merkel je objasnila i svoje planove kod kuće.

Angela Merkel je rekla da koaliciju opisuje kao novu koaliciju novih mogućnosti i da je njena namera bila da omogući nove šanse za zemlju i sve Nemce. Merkel je rekla da želi da okonča stopu nezaposlenosti od 11% i obuzda javni deficit. Ona je rekla da je njena vizija Nemačke jako tržište rada , škole i univerziteti na svetskom nivou i funkcionalni zdravstveni i penzioni sistemi. Njena nova konzervativna vlada ima tesnu većinu i bila je prinudjena na koaliciju sa socijaldemokratama. To bi moglo da joj pravi teškoće u ostvarivanju njenih planova.

XS
SM
MD
LG