Linkovi

SAD obećale odgovor na pitanje EU o tajnim zatvorima CIA-e


Stejt Department navodi da će Sjedinjene Države odgovoriti na pitanja Evropske unije o izveštajima da Centralna obaveštajna agencija tajno drži osumnjičene za terorizam u Evropi.

Državni sekretar Kondoliza Rajs je juče o tom pitanju razgovarala sa nemačkim ministrom inostranih poslova i rekla mu da su takve aktivnosti, ako ih je bilo, u skladu sa zakonima Sjedinjenih Država.

Funkcioneri administracije predsednika Buša još uvek odbijaju da potvrde ili demantuju novinske izveštaje o navodnim tajnim zatvorima i prebacivanju osumnjičenih terorista avionima u Evropu. Medjutim, Stejt Department obećava da će odgovoriti na pitanje o tim izveštajima koje je pismenim putem uputilo predsedništvo Evropske unije i takodje insistira da se eventualne aktivnosti te vrste ne kose sa američkim zakonom niti medjunarodnim obavezama Sjedinjenih Država. Funkcioneri ističu da je to pitanje bilo prisutno, ali da nije dominiralo jučerašnjim susretom državnog sekretara Kondolize Rajs i novoimenovanog nemačkog ministra inostranih poslova Franka Valtera Štajnmajera.

Na konferenciji za novinare nakon tog susreta, portparol Stejt Departmenta, Šon MekKormak, je rekao da administracija priznaje da navodni pritvorni centri i letovi aviona izazivaju zabrinutost u Evropi i dodao kako je gospodja Rajs rekla svom nemačkom kolegi da će se Vašington pozabaviti tip pitanjem.

”Državni sekretar Rajs je pružila uveravanja ministru inostranih poslova Nemačke da su aktivnosti Sjedinjenih Država u skladu sa američkim zakonom i ustavom i da Vašington ispunjava svoje medjunarodne obaveze. Koliko shvatamo, predsedništvo Evropske unije će pismeno uputiti pitanje Sjedinjenim Državama u tom smislu, te je državni sekretar pružila uveravanja ministru inostranih poslova da će Sjedinjene Države odgovoriti na to pitanje.“

MekKormak je dodao da će odgovor Sjedinjenih Država na pismo Evropske unije zavisiti od postavljenih pitanja, ali je podvukao da će biti pružen odgovor na pitanje o suštini izveštaja o tajnim zatvorima, što su američki funkcioneri do sada, bar javno, odbijali. On je takodje rekao da će Kondoliza Rajs biti spremna da odgovori na to pitanje I kada iduće nedelje bude posetila Nemačku, Rumuniju, Ukrajinu i Belgiju, gde će prisustvovati sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je takodje započela istragu o tom pitanju. Komesar za pravosudje Evropske unije, Franko Fratini, je prekjuče zapretio sankcijama protiv bilo koje države članice EU na čijoj bi teritoriji eventualno bili otkriveni tajni pritvorni centri. Sa svoje strane, ministar Štajnmajer je rekao novinarima da je zadovoljan što su on i gospodja Rajs detaljno razmotrili to pitanje i dodao da mu je posebno drago što su Sjedinjene Države prihvatile da to pitanje izaziva zabrinutost u parlamentima i javnosti evropskih zemalja. 45-minutni susret je bio prvi razgovor visokih funkcionera administracije predsednika Buša i nove nemačke vlade kancelara Angele Merkel.

XS
SM
MD
LG