Linkovi

Pred sledeću rundu pregovora sa EU u Beograd stiže Karla de Ponte


Pred sledeću rundu tehničkih pregovora sa Evropskom unijom, u Beograd stiže glavni tužilac Haškog tribunala Karla de Ponte u okviru priprema svog izveštaja za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus veruje da će Evropska komisija sigurno primeniti u svom praktičnom delovanju sve preporuke Saveta bezbednosti pred kojim će Karla del Ponte prezentovati svoj izveštaj. Karla del Ponte trebalo bi da dođe u Beograd 12. decembra, a pregovori sa delegacijom Evropske komisije biće održani 20. i 21. decembra, rekao je Labus :

Mislim da taj izveštaj neće imati uticaj na sastanak 20. decembra, ocenio je Labus i dodao da će se videti da li će imati uticaja kasnije, što će zavisi i od njenog izveštaja.

Osim zahteva za punu saradnju sa Haškim tribunalom, Evropska unija će imati imnogo veći uticaj kad su u pitanju pregovori o statusu Kosova. Na tu činjenicu kao pozitivnu tačku dokumenta američke administracije koji treba da posluži kao osnova za pregovore o statusu Kosova, a koji su objavili beogradski mediji, ukazao je i visoki funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović.

A kad su u pitanju pregovori, savetnik predsednika Srbije i član državnog tima za Kosovo Dušan Bataković izjavio je da nedavno usvojena parlamentarna rezolucija o Kosovu neće imati većeg značaja u pregovarima o konačnom statusu Kosova. Pozivanje na pravni okvir Miloševićhevog Ustava nije od veće koristi, jer je u odlukama međunarodne zajednice jasno naglašeno da nema povratka na stanje iz 1999. godine, rekao je Bataković, ne isključujući mogućnost da usred kosovskih pregovora, ili na njihovom kraju, kada treba doneti presudne odluke, u Srbiji budu raspisani izbori,što bi dovelo do izvesnog zastoja u rešavanju kosovskog pitanja.

XS
SM
MD
LG