Linkovi

Predrag Bulatović zadovoljan obraćanjem Solane opozicionim partijama


Lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović zadovoljan je obraćanjem Havijera Solane opozicionim partijama u vezi sa crnogorskim referendumom i naglasio da je jasno ponovljeno da Evropa ne podržava jednostrane procese i da će poštovati samo ono što je plod širokog konsenzusa.

Bulatović tvrdi kako je veoma važno što je Solana još jednom naglasio ulogu koju ima EU u otvorenim pitanjima u Crnoj Gori i uvažio značaj opozicije i njene stavove iz pisma upućenog 10. novembra njemu i Oli Renu.

"Tkođe, ovim pismom je EU još jednom podstakla i vlast i opoziciju da se sa punom odgovornošću posvete primjeni evropskih principa i normi oko svih pitanja, a prevashodno onih koja se tiču procesa stabilizacije i pridruživanja", kazao je Bulatović.

"Za mene je veoma važno da se eventualni referendum posmatra u kontekstu ne samo unutrašnje, već i regionalne stabilnosti i da se ne može odvijati bez saradnje i učešća EU", zaključio je Bulatović.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović rekao je da preporuke Havijera Solane u pismu crnogorskoj opoziciji korespondiraju sa njihovim stavovima, dok potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić smatra da se u pismu Havijera Solane vidi da će se Venecijanska komisija samo baviti pravilima eventualnog referenduma, ali ne i suštinom- da li je on potreban.

No, vladajuća Demokratska partija socijalista saopštila je da preporuke visokog predstavnika Evropske unije korespondiraju sa stavovima te stranke u vezi sa organizovanjem referenduma.

«To je ono što je neophodno u predreferendumskom periodu- razgovori unutar Crne Gore, poštovanje standarda Unije i Venecijanske komisije. Sve to korespondira sa stavovima DPS-a i zvanične Crne Gore», rekao je Sekulić.

On je kazao da se nada da će crnogorska opozicija shvatiti neophodnost razgovora unutar Crne Gore u periodu prije referenduma.

No, više od Solaninog pisma, javnost u Crnoj Gori šokirala je izjava šefa Kancelarije Međunarodne krizne grupe za Srbiju i Crnu Goru Džejms Lajon kako ta organizacija ima saznanja da je Evropska unija vršila pritisak na članove Venecijanske komisije u vezi sa stavovima koji se očekuju povodom crnogorskog referenduma.


XS
SM
MD
LG