Linkovi

Solana: EU neće prihvatiti ishod jednostranog referendumskog procesa


Evropska unija neće prihvatiti ishod jednostranog referendumskog procesa u kome vlast i opozicija neće sarađivati sa međunarodnom zajednicom, poručio je visoki evropski predstavnik Havijer Solana u pismu crnogorskoj opoziciji.

Lideri Socijalističke narodne partije, Srpske narodne stranke, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke uputili su 10. novembra pismo Solani u kojem su izložili da referendum nije potreban i zatražili pravo glasa za državljane Crne Gore koji žive van nje.

"Evropska unija veruje da pitanje budućnosti Državne zajednice treba rešiti na način da se sačuva unutrašnja i regionalna stabilnost u skladu sa stalnim napretkom Srbije i Crne Gore prema Uniji", navodi se u Solaninom odgovoru.

Solana je naznačio da je u potpunosti svestan da EU ima ulogu ima u tom kontekstu i podsetio lideri SCG, uključjući crnogorsku vlast, potpisali u njegovom prisustvu 7. aprila ove godine amandman na Ustavnu povelju.

On je podsetio da se u njemu navodi da «država članica koja organizuje referendum sarađuje sa Evropskom unijom kako bi ispoštovala međunarodne demokratske standarde kako je određeno Ustavnom poveljom».

Solana je podsetio da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope zatražila od Venecijanske komisije da pripremi procenu usklađenosti postojeće legislative o referendumu sa međunarodnim standardima.

"Evropska unija zbog toga smatra da bilo kakav potez vezan za mogući referendum treba da sačeka objavljivanje procena Venecijanske komisije", potvdio je Solana.

Prema njegovim rečima, EU je već iskazala svoja očekivanja da će crnogorska vlast poštovati svaku preporuku o standardima za referendum koju bi relevantne međunarodne institucije mogle dati.

"Nakon objavljivanja preporuka Venecijanske komisije očekujemo da crnogorska vlast kao i predstavnici opozicije budu spremni da se uključe u konstruktivan dijalog o implementaciji tih preporuka", naveo je Solana.

U pismu liderima opozicije on naglašava i da će samo širok konsenzus o pravilima procesa osigurati da ishod bude prihvaćen kao legitiman.

"Evropska unija neće prihvatiti ishod jednostranog procesa u kome crnogorska vlast i opozicija neće sarađivati sa Unijom i drugim nadležnim međunarodnim telima", poručio je Solana.

XS
SM
MD
LG