Linkovi

Buš: Postavljanje veštačkog roka za povlačenje uputilo bi pogrešnu poruku celom svetu


Predsednik Buš je rekao da iračke snage bezbednosti sve više preuzimaju odgovornost u borbi protiv pobunjenika, ali je ipak naglasio da neće objaviti raspored povlačenja američkih snaga. Prema njegovim rečima, američke snage će ostati u Iraku sve dok Iračani ne budu u stanju da se brane potpuno samostalno. Predsednik Buš je rekao da je borba za slobodni Irak sve više u rukama Iračana.

«Oni brane svoju novu demokratiju hrabro i odlučno. Oni se bore danas, a biće u toj borbi za slobodu i sutra.»

Predsednik Buš je rekao da će se, kako Iračani budu obučavani i kako budu sticali borbenu gotovost, američko vojno prisustvo menjati, ali da će za to biti potrebno vreme i strpljenje.

«Kako iračke snage budu sticale iskustvo i politički proces bude napredovao, bićemo u stanju da smanjimo broj naših vojnika a da pri tom ne izgubimo sposobnost da porazimo teroriste. «

Medjutim, predsednik insistira da neće prihvatiti proizvoljni raspored povlačenja američkih snaga, naglašavajući da je rat protiv terorizma i dalje od prvenstvenog značaja. On je dodao da politički razlozi neće uticati na njegove odluke i najavio da će se pridržavati preporuka vojnih komandanata na terenu.

«Postavljanje veštačkog roka za povlačenje uputilo bi pogrešnu poruku celom svetu da je Amerika slab i nepouzdan saveznik. To bi takodje bio znak za naše neprijatelje da će, ako budu dovoljno čekali, Amerika okrenuti ledja, pobeći i napustiti svoje prijatelje.»

U govoru prijateljski raspoloženoj publici, koju su činili kadeti i osoblje Mornaričke akademije u Anapolisu, u blizini Vašingtona, predsednik Buš je izneo detaljnu odbranu svoje politike u Iraku i pružio razloge za nastavak američkog angažovanja u vreme kada američki gubici rastu, kada opada podrška javnosti za rat i kada kritike u Kongresu postaju sve oštrije. Mnogi elementi u predsednikovom govoru su već poznati, ali je bilo novih detalja u pogledu obuke iračkih snaga kako bi se izmenio utisak da je ona u zastoju. Predsednik je po prvi put priznao da je bilo grešaka na početku, ali je rekao da je način regrutovanja i obučavanja iračkih snaga kasnije prilagodjavan i da sada daje dobre rezultate.

«Oko 80 iračkih bataljona se bori rame uz rame sa koalicionim snagama. Oko 40 iračkih bataljona predvodi u borbama. Većina od tih 40 bataljona samostalno kontroliše područje na kojem operiše i samostalno preduzima akcije protiv terorista uz izvesnu pomoć koalicionih snaga.»

Bela kuća je pre predsednikovog govora objavila tekst na 35 stranica pod naslovom «Naša nacionalna strategija za pobedu u Iraku». U tom dokumentu su dosta precizno definisani kratkoročni i dugoročni ciljevi predsednika Buša, kao i razlozi za kontinuirano vojno prisustvo SAD u Iraku.

U ovom strateškom tekstu se naglašava da nijedan rat nije dobijen na osnovu rasporeda. Navodi se da će smanjenje američkih snaga biti moguće sledeće godine i da se ono očekuje - kako politički proces u Iraku bude napredovao i veći broj iračkih snaga bude prošao obuku. Funkcioneri Bele kuće kažu da ovaj dokument treba da omogući američkom narodu da bolje shvati planove i ciljeve administracije u Iraku. Predsednik je posebno pomenuo u svom govoru da je taj dokument dostupan svima na veb stranici Bele kuće.

Kritike opozicionih demokrata

Opozicione demokrate u Kongresu su i dalje skeptične u pogledu spremnosti iračkih snaga.

Džon Keri, demokratski senator iz Masačusetsa rekao je kako «predsednik nije priznao da je prisustvo naših snaga u Iraku faktor koji podstiče pobunu.»

Senator Keri, koji je bio protivkandidat Bušu na predsedničkim izborima 2004. dodao je da niko medju demokratama nije sugerisao da Amerika treba da beži pred teroristima i da niko nije tražio veštački rok za povlačenje, već razumnu procenu vremenskog rasporeda za postizanje uspeha.

XS
SM
MD
LG