Linkovi

Busek: Bez promjena granica i kompenzacija teritorije na Balkanu


Promjene granica u Evropi su nemoguće, ustvrdio je u Evropskom parlamentu specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Gerhard Busek, komentarišući skore pregovore o budućnosti Kosova, kao i ideje da bi se eventualno gubljenje teritorija na Kosovu, za Srbiju kompenzovalo teritorijom Bosne i Hercegovine.

Pozdravljajući početak pregovora BiH sa EU, čime je, nakon Srbije i Crne Gore, cijeli balkanski region započeo integracioni proces sa Briselom, specijalni koordinator je, obraćajući se poslanicima Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, ustvrdio da će se u BiH teže doći do rješenja nego po pitanju Kosova. Za Kosovo će se "prije ili kasnije" naći neko rješenje, tvrdi Busek, dok BiH koči činjenica da vlasti u Banja Luci čekaju sa izjašnjavanjem o konačnim rješenjima, poput reforme policije, očekujući moguće promjene mape zajedničke države.

"Još postoje očekivanja u Republici Srpskoj da je moguća promjena granica. Zbog toga žele da ostanu po strani od aktuelnih reformi", kaže specijalni koordinator Pakta stabilnosti, Gerhard Busek.

Gospodin Busek, za Glas Amerike, pojašnjava postojanje ideje o mogućoj trgovini teritorijama, a u svjetlu skorog početka pregovora o budućnosti Kosova:

"Mislim da je riječ o slušanju nekih glasova iz Srbije koji govore- ako bude nekih promjena na Kosovu, mora biti i neke kompenzacije. Treba biti direktan - promjena granica u Evropi je nemoguća. Gubimo vrijeme na tom pitanju. Situacija se popravlja - ako pogledamo evropske perspektive, u budućnosti neće biti važne granice. Stvarati granice da bi smo ih kasnije rušili, to je neizvodljiv proces".

On komentariše tvrdnju da na Kosovu ne može biti "velikog buma".

"Veliki bum znači da neki govore o brzim rješenjima u pravcu potpune integraciji Kosova u Srbiju, dok drugi govore o njegovoj nezavisnosti. To nije moguće - mislim da se moramo kretati korak po korak".

XS
SM
MD
LG