Linkovi

Buš ne namerava da popusti onima koji traže momentalno povlačenje američkih trupa iz Iraka


Očekuje se da će predsednik Buš u važnom govoru, u sredu, u američkoj Pomorskoj akademiji u blizini Vašingtona, da obelodani svoju strategiju u Iraku. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson, izveštava iz Bele kuće da će se predsednik u tom govoru usredsrediti na proces obuke Iračana da preuzmu dužnosti od pripadnika Sjedinjenih Država i koalicionih snaga.

Predsednik se priprema da održi govor u vreme kada javnost sve manje podržava njegovu politiku u Iraku, a rastu sumnje u američkom Kongresu, gde se iznose zahtevi da se odrede vremenski rokovi za povlačenje trupa. Predsednik Buš želi jasno da ukaže da ga neće pokolebati oni koji traže momentalno povlačenje američkih snaga. Predsednik smatra da je pobeda nad terorizmom imperativ i kaže da će Sjedinjene Države ostati u Iraku koliko god to bude potrebno.

«Želim da pobedim teroriste i želim da se naše trupe vrate kući. Ali ne bih hteo da se vrate pre nego što postignu pobedu, a mi imamo strategiju za tu pobedu.»

Zvaničnici Bele kuće kažu da će predsednik Buš da objasni tu strategiju u današnjem govoru u američkoj Pomorskoj akademiji u Anapolisu, nedaleko od Vašingtona. Portparol Skot Meklelan kaže da će to biti važan govor - prvi u seriji govora narednih dana o predsednikovom planu za pobedu u Iraku.

Sve nagoveštava da će predsednik Buš ostati veran svom obećanju da neće menjati kurs u Iraku i da neće najaviti promenu politike. Umesto toga, govoriće o postignutom napretku i potrebi za daljim vojnim prisustvom Sjedinjenih Država u toj zemlji.

Predsedniku je i juče, tokom kratkog susreta sa novinarima u El Pasu u Teksasu, gde je obišao deo američko-meksičke granice, postavljeno pitanje o situaciji u Iraku. On je odgovorio da bi trenutno povlačenje američkih snaga iz Iraka bilo velika greška, dodavši da ga neće pokolebati političke diskusije.

«Ljudi ne žele da odlučujem na osnovu politike. Oni hoće da odlučujem na osnovu preporuka naših generala na terenu.»

Pre govora, Bela kuća namerava da objavi jedan dokument u kojem se objašnjava predsednikova strategija u Iraku. Zvaničnici kažu da on neće obuhvatiti vremenske rokove za povratak američkih trupa kući, ali će biti napomenuto da bi povratak mogao da počne iduće godine, kada Iračani preuzmu veću odgovornost za sopstvenu bezbednost.

Buš želi sveobuhvatnu reformu imigracionih propisa

Američki predsjednik Džordž Buš ponovio je pred reporterima koji su pratili njegovu posjetu graničnoj patroli u Teksasu da se zalaže za sveobuhvatnu reformu imigracionih zakona koja podrazumijeva izdavanje privremenih radnih viza, ali ne i amnestiju za postojeće ilegalne useljenike.

Američki zakonodavci su podijeljeni u vezi sa Bušovim planom – jedni vjeruju da će on ojačati ekonomiju i umanjiti ilegalnu imigraciju, dok kritičari, među kojima je i značajan broj republikanaca, kažu da se radi o amnestiji za one koju su se ilegalno doselli.

XS
SM
MD
LG