Linkovi

Holografski memorisjki diskovi velikog kapaciteta


Digitalni video diskovi za čuvanje velike količine digotalizovanih podataka nisu više nikakva novost.

Medjutim, njihov kapacitet od 4,7 gigabajta nije dovoljan za kompjuterske sisteme kakvi se, na primer, sreću u televizijskim stanicama. Ali približava se trenutak kada će u upotrebu ući nova vrsta holografskih video diskova, sa kapacitetom od čitavih 300 gigabajta. To je dovoljno za više od 26 sati video slike visoke rezolucije.

Obični video diskovi sadrže u jednom sloju izmešane dve vrste informacija - one koje možemo da vidimo, odnosno čujemo - i još mnoštvo raznih podataka važnih za pravilan položaj glave za čitanje. Novi, holografski kolinearni video disk nosi te informacije razdvojene u dva sloja, koje čitaju dva različita lasera - crveni i plavo-zeleni. Plavo-zeleni laser čita gornji, holografski sloj, a crveni čita donji - da tako kažemo servisni sloj infromacija.

Specijalno ogledalo izmedju jednog i drugog sloja odbija zrak plavo-zelenog lasera, a propušta zrak crvenog lasera. Razdvojenost dva sloja razumljivo omogućava da na video disk stane znatno više informacija. Pored toga, proces pisanja i čitanja informacija na ovom disku deset puta je brži od standardnog digitalnog video diska. Nekoliko kompanija u svetu utrkuje se koja će pre na tržište izbaciti nove holografske memorijske diskove. Predvidja se da bi ti diskovi i odgovarajući uredjaji mogli da se nadju u prodaji već krajem iduće godine.

XS
SM
MD
LG