Linkovi

Najzad, ”vazdušna gitara“ koja svira


Za one koji ne znaju, ”vazdušna gitara“ je zamišljena gitara na kojoj sviraju ljubitelji roka dok slušaju svoje omiljene gitariste. Kada naidje neka dobra solo deonica, mladići - a i poneka devojka - rado zamišljaju sebe u ulozi solo gitariste oponašajući rukama komplikovane rifove.

Grupa istraživača na Tehnološkom univerzitetu u Helsinkiju, u Finskoj, konstruisala je vazdušnu gitaru na kojoj može da svira svako, čak i one osobe totalno bez sluha. Osnovni delovi sistema su video kamera, kompjuter i par dobrih zvučnika. A sve što svirač na gitari treba da ima na sebi to je par drečavo obojenih rukavica.

Uz pomoć video kamere kompjuter čita pokrete ruku i kombinuje ih sa zvucima prave električne gitare zabeleženim u specijalno napisanom programu. Kako svirač pomera levu ruku duž vrata zamišljene gitare kompjuter reprodukuje zvuke skale. Prsti desne ruke izazivaju sasvim dobro oponašanje okidanja žica.

Svemu tome može da se doda pedala za biranje boje tona, odnosno oponašanje raznih vrsta gitara ili efekata distorzije. Uz malo vežbe, svako može da na ovoj gitari odsvira melodiju koja zvuči pristojno - naravno za naviknute uši. Konstruktori vazdušne gitare koja svira prikazuju je trenutno u jednom naučnom centru u Finskoj, dok istovremeno rade na verziji kompatibilnoj sa običnom veb kamerom i kućnim kompjuterom.

Za sada nije poznato kada bi mogla da počne distribicija softvera za vazdušnu gitaru.

XS
SM
MD
LG