Linkovi

Skupština Srbije usvojla budžet za 2006. godinu


Posle najave o policijskim istragama o tome da li poslanici primaju mito, Skupština Srbije usvojila bužet za 2006. godinu, a glasanju nije prisustvovala opozicija.

Budžetom je predviđeno smanjenje javne potrošnje za 26 milijardi, planiran je suficit od 39,6 milijardi dinara i inflacija od 9,3 odsto.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izrazio je zadovoljstvo usvajanjem budžeta jer je time, kako je rekao, omogućeno održavanje političke stabilnosti, preko potrebne pred nastavak pregovora o zaključivanja ugovora sa Evropskom unijom i o konačnom statusu Kosova. Ekonomski analitičari ocenjuju da je usvajanjem budžeta izbegnuta kriza u odnosima sa međunarodnim finansijskim institucijama, ali i na političkoj sceni koja bi značila neizbežan pad Vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Inače, budžet je usvojen u atmosferi policijskih istraga i sumnjičenja za navodnu korupciju u koju su umešani pojedini poslanici. Istovremeno, i dvoje poslanika G17 Plus izgubili su poslaničke mandate, a sve se to dogodilo pod još nerazjašnjenim okolnostima. Kao sporan detalj spominje se vremenska razlika između povlačenje njihovih unapred blanko potpisanih ostavki i odluke Parlamenta da im oduzme mandate.

Potpredsednik G 17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da su blanko ostavke Sovranija Čonjagića i Vesne Lalić aktivirane pre nego što su ih oni povuki, ali šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović tvrdi da je pri oduzimanju mandata došlo do falsifikovanja službene isprave što je za njega "očigledan dokaz da da je predsednik Narodne skupštine osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo falsifikovanja i da je na taj način zloupotrebio svoj službeni položaj".

Šef poslaničkog kluba G17 Plus Miloljub Albijanić optužio je partije iz opozicije, Demokratsku stranku i Socijaldemokratsku partiju da su "hteli da sruše državu, a ne Vladu".

Politički analitičar Vladimir Goati izjavio je da je zaprepašćen oduzimanjem mandata dvojici poslanika G17 plus pošto su, kako tvrde, povukli blanko ostavke.

Goati je podsetio da je Ustavni sud u maju 2003. godine odlučio da mandati pripadaju poslanicima a ne stranakam sa čijih lista su birani i da su te godine G17 plus i Srpski pokret obnove postale parlamentarne stranke iako jedna nije postojala u vreme izbora, a druga nije prešla izborni cenzus.

XS
SM
MD
LG