Linkovi

Fratini predlaže da se državama u kojima se utvrdi postojanje logora CIA uskrati pravo glasa


Po svemu sudeći, pitanje tajnih logora CIA-e na teritoriji ili teritorijama nekih evropskih zemalja, postaje sve ozbiljnije i za briselske zvaničnike, koji upozoravaju da posljedice takvih aranžmana za članice EU mogu biti nesagledive.

Do sada najozbiljnije upozorenje došlo je od evropskog komesara za unutrašnje poslove i pravdu, Franka Fratinija, koji kaže da se evropska članica koja dopušta tajne logore na svojoj teritoriji, suočava sa ozbiljnim posljedicama, medju kojima je i gubitak prava glasa u Evropskom savjetu.

Komesar je ustvrdio da je njegova obaveza, ukoliko se dokaže da su tvrdnje o logorima tačne, da Savjetu ministara preporuči suspenziju prava glasa evropske članice koja dopušta postojanje tajnih zatvora CIA, gdje se drže i muče lica pod sumnjom da su pripadnici terorističkih grupa..

Medjutim, sasvim drugo pitanje je kakvu će sudbinu doživjeti takav prijedlog, s obzirom na to da ga moraju podržati sve preostale članice Unije, i da mora dobiti zeleno svjetlo Evropskog parlamenta.

Komesar Fratini kaže kako je prošle sedmice upoznao vasti u Vašingtonu sa optužbama da CIA ima ili je imala tajne logore na teritorijama nekoliko istočno-evropskih država, poput Poljske i Rumunije. Po njemu, američka strana je tada tražila više vremena za analizu tog pitanja. Od toga će zavisiti i evropski odgovor, najavio je komesar Fratini, tvrdeći da će,u svakom slučaju, od Vašingtona tražiti oštre kazne za one koji su učestvovali u uspostavljanju tajnih logora.

Očekuje se da će se Evropljani ovom pitanju vratiti krajem ove sedmice, kada se u Briselu okupe ministri unutrašnjih poslova i pravde članica EU. Pitanje tajnih logora čini se danas nezaobilazno i u kontekstu unutrašnje bezbjednosti i pravde.

U međuvremenu, o borbi protiv terorizma i definiciji te savremene pošasti, raspravljalo se na Evromeditersanskom samitu, koji je održan u Barseloni. Predstavnici Evropske unije i mediteranskih zemalja postigli su sporazum o zajedničkim mjerama u borbi protiv medjunarodnog terorizma.

Na samitu na kojem je obilježena decenija evro-mediteranbskog partnerstva su pored lidera EU bili još predstavnici Turske i palestinskih vlasti, dok su – svako zbog svojih razloga – odustni bili predstavnici Izraela i sedam drugih arapskih država Mediterana.

XS
SM
MD
LG