Linkovi

Zoran Stanković: Vojska SCG se neće mešati u referendumski proces u Crnoj Gori


Crnogorski premijer Milo Đukanović, komentarišući najave da će sutrašnja posjeta Janeza Drnovšeka Podgorici dodatno pogoršati odnose sa Beogradom, rekao je kako se iskreno nada da »partneri u Srbiji ne očekuju od Crne Gore da svoju politiku vodi osluškujući trenutne interese države Srbije«.

»Slovenija je, ako se izuzmu Sjedinjene Američke Države, obezbijedila status najvažnijeg partnera Crne Gore u realizaciji ekonomskih i demokratskih reformi«, kazao je Đukanović.

Govoreći o Kosovu, on je ocijenio da bi u pregovorima o statusu trebalo odbaciti političku praksu koju su nametali »sluđeni nacionalisti i mitomani«.

Prema njegovim riječima, oni su svako rješenje koje je predlagala međunarodna zajednica u različitim istorijskim periodima, pokušavali da predstave kao zavjeru protiv Srbije.

On smatra da je presudno važno da Boris Tadić i Vojislav Koštunica uoče realni politički prostor, zahvale se ljudima koji vrše nerealni politikantski nacionalistički pritisak na njih i odgovornim kormilarenjem državne politike Srbije u odnosu na Kosovo pokušaju da dođu do najboljeg mogućeg rješenja.

Poslanički klub SNS okupiće se sjutra biti ispred crnogorske Skupštine gdje će protestovati zbog posjete Drnovšeka i njegovih stavova o uslovnoj nezavisnosti Kosova.

Podgorički Centar bezbjednosti zabranio je održavanje skupa iz bezbjednosnih razloga, dok su Socijalistička narodna partija i Narodna stranka saopštile da se neće odazvati pozivu.

A u jeku nagovještaja pogoršanja bezbjednosne situacije u Crnoj Gori povodom najavljenog referenduma, ministar odbrane Državne zajednice Zoran Stanković rekao je crnogorskim medijima da se Vojska Srbije i Crne Gore neće miješati u referendumski proces u Crnoj Gori, iako, kako je istakao, ima "veoma perfidnih pokušaja" da se ona uvuče u neke eventualne sukobe u Crnoj Gori.

"Građani Crne Gore najbolje znaju šta je za njih dobro i u kom pravcu će ići tako da nema nikakve potrebe da se vojska u to miješa, niti će se miješati", dodao je ministar vojni.

Govoreći o haškom bjeguncu Ratku Mladiću, on je kazao da ni danas ne može da obeća da će se do određenog roka, odnosno 15. decembra neko od optuženih naći u Hagu.

XS
SM
MD
LG