Linkovi

Prevoz sopstvenim automobilom do posla košta sve više


Medjutim, na ulicama Londona od nedavno se pojavio novi automobil, koji je zamišljen tako da smanji troškove benzina i parkiranja i koji ujedno štiti prirodnu sredinu.

Ovaj automobil nije samo fizički mali - on takodje smanjuje zagadjenje. Mališan - zvani Reva ili Dži-Viz ne ostavlja nikakve izduvne gasove. Pokreće ga električni motor, a u Londonu ih ima već 250. Ali, ne radi se o britanskom proizvodu. U Indiji je već proizvedena i sledeća generacija. Modeli Reva se ovde prodaju već pet godina, ali ne radi se ni o indijskom proizvodu. Dži Viz je projektovan u Americi. Izumitelj Lon Bel je nastojao da projektuje vozilo budućnosti, zasnovano na maloj potrošnji goriva i eliminisanju zagadjenja.

«Zapitali smo se - koje komponente su potrebne da bismo proizveli takvo vozilo? Počeli smo da analiziramo i integrišemo te komponente. Na kraju smo došli do električnog vozila i uneli druge izmene. Sada se automobil u Indiji zove Reva, a u Britaniji Dži-viz»

U Britaniji Dži-viz se prodaje jedino preko interneta.

«Nemamo prodajnu mrežu, nemamo oglašavanje, ne štampamo brošure i nemamo prodavce - to je odraz naše filozofije da što više smanjimo troškove, kao i da uklonimo zagadjenje. Dži-viz prelazi oko 900 kilometara za ekvivalent galona benzina - izražen u struji. To znači da za cenu jednog rezervoara benzina možete da se vozite po gradu praktično godinu dana. «

Dži-viz postiže maksimalnu brzinu od 60 kilometara na sat i ima radijus kretanja od oko 60 kilometara izmedju punjenja akumulatora. Lin je jedan od vlasnika ovog ekološki orijentisanog vozila. Lokalne vlasti u nekim britanskim gradovima nastoje da podstaknu upotrebu Dži-viza dajući posebne olakšice u pogledu naplate parkiranja i drugih tarifa.

«To je odličan automobil. Najvažnija stvar je da nema izduvnih gasova. Mogu da ga uključim u struju običnim kablom iz mog stana. Punjenje traje šest sati i staje me samo 20 britanskih penija. Ne plaćam posebne tarife, a na mnogim mestima – ni parking.»

Električni automobili bi mogli da budu odgovor na rastuće cene benzina, a dimenzije Dži-viza ga svakako čine i veoma praktičnim u zagušenom gradskom saobraćaju.

XS
SM
MD
LG