Linkovi

Većina misli da je pušenje «loša navika»


Ali, lekari koji pomažu pušačima da prekinu pušenje, kažu da je u stvari reč o teškoj hemijskoj zavisnosti i da je krivac – nikotin.

U stvari, sekretar za zdravlje tvrdi da cigarete na mnogo načina mogu da se porede sa drogama kao što su heroin i kokain. Pušači postaju zavisni i često ne mogu da prekinu onda kada bi hteli. Oni znaju da je pušenje opasno za zdravlje, ali racionalizuju i pravdaju to što rade baš kao i drugi ovisnici. Stručnjaci sa Klinike «Mejo» kažu da je brzi nikotinski šok ono što doprinosi zavisnosti od cigareta. Kada pušač povuče dim, u mozgu se događa nikotinska eksplozija u roku od pet otkucaja pulsa – čak brže nego kada se droga ubrizga direktno u venu.

Kada stigne u mozak, nikotin brzo menja ćelijsku hemiju. Što čovek više puši, mozgu je potrebno više nikotina da spreči apstinencijalne simptome kao što su razdražljivost, nesanica i glavobolja. Prekid pušenja nije lak, ali je moguć. Stručnjaci kažu da zamene za nikotin, u vidu žvakaće gume ili flastera, mogu znatno da vam pomognu.

Recimo i da će informativni program televizijske mreže ABC celog ovog meseca posvećivati veliku pažnju pušenju i raku pluća ne bi li, uz pomoć eksperata, pomogao gledaocima da prekinu tu smrtonosnu naviku. Cela kampanja se vodi pod naslovom: «Prestani da bi živeo: bitka s rakom pluća».

XS
SM
MD
LG