Linkovi

Broj stranih studenata u Americi ponovo u porastu


Ove godine, broj stranih studenata u Americi se nešto smanjio - za 1,3 odsto. Medjutim, Institut za medjunarodno obrazovanje ističe da je taj broj povećan u odnosu na prošlu godinu - za 2,4 odsto.

Predsednik Instituta, Alan Gudman, kaže da izveštaj pod naslovom «Otvorena vrata», možda nagoveštava prekretnicu posle dvogodišnjeg negativnog trenda.

«Imali smo četiri loše godine – prirodne katastrofe, teroristički napadi na Ameriku i druge zemlje, pa ipak studenti i profesori i dalje učestvuju u programima razmene.»

Indija, Kina i Južna Koreja su zemlje iz kojih dolazi najveći broj stranih studenta u Ameriku. Njihova glavna odredišta su Kalifornija, Njujork i Teksas. Najviše je opao broj studenata iz muslimanskih zemalja - 14 odsto iz Pakistana i 13 odsto iz Indonezije. Medju razlozima za izbor drugih zemalja, strani studenti navode dugo čekanje na vize i visoke školarine u Americi. Alan Gudman kaže da je, uprkos poboljšanju u prevazilaženju zastoja oko izdavanje viza, teško izmeniti utiske koji su se stvorili.

«Već postoji utisak da je teško dobiti vizu, naročito ako ste muškarac izmedju 14 i 45 godina starosti. Realnost je drugačija, ali je potrebno dugo vremena da se izmeni već uvreženo mišljenje.»

U izveštaju se takodje navodi da su strani studenti doneli 13 milijardi dolara američkoj ekonomiji prošle godine. Saradnici instituta kažu da strani studenti doprinose i na druge načine, koje je teško meriti. Hej Kjung Ko je jedan od autora izveštaja

«Neki ne dolaze zbog imidža koji Amerika ima u svetu. Ipak, oni koji dodju, kada se vrate kući, kažu da nije sve baš tako loše kao što se misli»

Neki obrazovni radnici, medjutim, upozoravaju da će američki univerziteti i dalje gubiti utakmicu konkurentima iz drugih zemalja ukoliko ne izmene svoja pravila. Usvojene profesionalne smernice zabranjuju američkim koledžima i univerzitetima da angažuju plaćene agente za regrutovanje stranih studenata. Mič Levental, koji je na čelu odseka za strane studente na Univerzitetu u Sinsinatiju, kaže da američki univerziteti time gube u odnosu na konkurente.

«Mislim da moramo da se suočimo sa činjenicom da se globalno okruženje izmenilo u tom pogledu. Moramo da se takmičimo sa vodećim univerzitetima širom sveta koji veoma efikasno privlače strane studente.»

Levental kaže da, su na primer, specijalni angažovani agenti regrutovali više od 60 odsto stranih studenata u Australiji prošle godine, dok je na američkim univerzitetima taj procenat bio manji od deset odsto. Polovina medjunarodnih studenata pohadja stotinu od više od četiri hiljade akreditovanih univerziteta i koledža u Americi. Alan Gudman smatra da predsednici univerziteta ne mogu da budu ravnodušni u takvoj situaciji.

«Čelnici mnogih univerziteta treba da odu na svoj prvi put u inostranstvo i da upute poruku potencijalnim stranim studentima da su dobrodošli.»

Trenutno je na američke univerzitete upisano više od 565 hiljada medjunarodnih studenata, što je otprilike ista cifra kao i pre terorističkih napada 11. septembra 2001.

XS
SM
MD
LG