Linkovi

Uhapšena osmorica sunita koji su planirali da ubiju glavnog sudiju na sudjenju Sadamu Huseinu


Uhapšena osmorica sunita koji su planirali da ubiju glavnog sudiju na sudjenju Sadamu Huseinu

Hapšenja su izvršena u Kirkuku na severu zemlje dok se tužioci spremaju da sutra, pozovu prve svedoke na sudjenju Sadamu i njegovim saradnicima, koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti zbog ubistva više od 140 šiita u Dudžailu, 1992. godine. U medjuvremenu, bivši privremeni premijer Iraka, Ijad Alavi, izjavio je da su krenja ljudskih prava danas podjednako rasprostranjena, ako ne i teža nego pod režimom Sadama Huseina. Alavi, sekularni šiit, koji će se takmičiti na izborima 15. decembra, izjavio je u intervjuu za britanski list «Observer» da veruje da iračka vlada uspostavila tajne centre za mučenje zatovrenika i da podržava «odrede smrti». Medjutim, irački predsednik Džalal Talabani izjavio je kasnije za britansku televiziju da ne veruje da postoji izbiljan problem u pogledu kršenja ljudskih prava i mučenja od strane iračke vlade.

Abdul-Aziz Hakim traži agresivniju ulogu u operacijama protiv pobunjenika

Jedan od vodećih lidera iračkih šiita, Abdul-Aziz Hakim, pozvao je Sjedinjene države da dopuste iračkim snagama da preuzmu agresivniju ulogu u operacijama protiv pobunjenika. U intervjuu koji je danas objavio dnevnik 'Vašington Post', Hakim tvrdi da američke snage ometaju napore iračkih bezbednosnih snaga u potrazi za pobunjenicima. Hakim je dodao da su iračke snage imale planove za akcije protiv pobunjenika, koji je trebalo da budu sprovedeni pre više meseci, ali da je njhovo odbacivanje od strane američkih vojnih komandanata dovelo do eskalacije terorističlkih napada. Hakim je takodje apelovao na Sjedinjene države da izvrše snažniji pritisak na susede Iraka koji prikrivaju teroriste i njihove pristalice. Hakim je, inače na čelu Vrhovnog saveta revolucije Iraka, šiitske grupacije koja ima najveći broj poslanika u parlamentu.

Snažni zemljotres pogodio malo naseljeno područje iranske obale Persijskog zaliva

Tom prilikom je poginulo najmanje 10 ljudi dok je više povredjeno. Iranska državna novinska agencija objavila je da je zemljotres, jačine 5,9 steppeni Rihterove skale, jutros pogodio ostrvo Kešm. Agencija je navela i da su lokalne bolnice pune povredjenih ljudi. Nema izveštaja o većoj šteti ili povredama u obližnjem lučkom gradu Bandar Abasu. Vlasti su saopštile da je grad Kešm taodje izbegao veća oštećenja, koja su uglavnom ograničena na šest sela u zapadnom delu ostrva. Kešm je, inače, najveće iransko ostrvo u Persijskom zalivu i na njemu živi 100 hiljada ljudi. U februaru je u zemljotresu jačine 6,4 stepena, severno od Kešma, poginulo više od 600 ljudi.

U Harbinu obnovljeno snabdevanje vodom za oko četiri miliona stanovnika

U Harbinu, na severoistoku Kine, danas je obnovljeno snabdevanje vodom za oko četiri miliona stanovnika, posle petodnevnog prekida uzrokovanog izlivanjem toksičnog benzena u reku Songhua iz koje se taj grad napaja vodom. Kineska državna televizija je pokazala snimak na kojem guverner pokrajine Heilongdjang, pije prokuvanu vodu i uverava gradjane da je ona bezbedna za piće. Medjutim, agencija Asošietid pres navodi izjavu zamenika direktora postrojenja za prečišćavanje vodeu Harbinu, koji upozorava gradjanstvo da još ne pije čak ni prokuvanu vodu pošto su se u vodovodnim cevima možda zadržali ostaci benzena, koji se izlio u reku Songhua. Inače, zvaničnici navode da je mrlja tog zagadjivača, duga 80 kilometara, prošla Harbin i da se kreće prema dalekoistočnim oblastima Rusije gde bi mogla da stigne za nekoliko dana. U eksploziji 13. novembra oko 300 tona benzena, koji može da izazove rak, izlilo se u reku Songhua, uzvodno od Harbina.

EU i njeni mediteranski susedi počeli sastanak u Španiji o trgovini i borbi protiv terorizma

Ostale teme o kojima će se razgovarati na dvodnevnoj konferenciji u Barceloni su ekonomske reforme i ilegalna imigracija. Učesnici se nadaju da će napraviti progres u stvaranju Evro-mediteranske zone slobodne trgovine do 2010. godine. Iako su pozvani na samit, mnogi lideri iz Severne Afrike i Bliskog istoka ne prisustvuju skupu zbog domaćih ili regionalnih raloga. Od 10 zemalja učesnica koje nisu članice Evropske unije, samo su Turska i Palestinska vlast poslale svoje vodeće lidere. Za lidere Egipta, Alžira, Tunisa, Maroka, Libana, Sirije, Izraela i Jordana očekivalo se da neće doći, ali te zemlje predstavljaju visoki zvaničnici. Evro-mediteranska saradnja inicirana je pre 10 godina radi buduće saradnje u oblastima od posebnog interesa članica Evropske unije i zemalja južnog Mediterana.

Lideri zemalja britanskog Komonvelta okončali samit na Malti

Lideri zemalja britanskog Komonvelta okončali su svoj samit na Malti i izdali saopštenje o nizu pitanja, uključujući svetsku trgovinu i borbu protiv terorizma. Generalni sekretar Komonvelta, Don Mekkinon, rekao je da se nada da ćec Evropska unija čuti pozive zemalja sa ovog sastanka da smanji svoje poljoprivredne subvencije kako bi se na sastanku Svetske trgovinske organizacije, sledećeg meseca u Hong Kongu, došlo do sporazuma o ravnopravnijim uslovima svetske trgoine. Lideri Komonvelta su u pogledu borbe protiv terorizma poručili da antiterorističke mere moraju da budu u skladu sa medjunarodnim, standardima kojima se garantuju ljudska prava. Lideri su takodje naglasili da bolja kontrola migracionih tokova treba da bude jedan od najviših prioriteta.

Kontradiktorni zveštaji o početku božićne kupovne sezone u Sjedinjenim državama

Jedna organizacija koja prati trendove u potrošnji saopštila je da je ukupna prodaja u petak, prvog dana sezone, iznela osam milijardi dolara, što je pad za 1,9 odsto u poredjenju sa prošlom godinom, mada se očekivalo da će prodaja ove praznične sezone porasti za četiri odsto. Trgovine po pravilu očekuju da će prvih nekoliko dana posle praznika Dana zahvalnosti krajem novembra biti kjučni za poboljšanje poslovanja tokom cele godine i daju velike popuste kako bi privukle kupce. Medjutim, podaci nisu bili loši za sve trgovce. Lanac robnih kuća Volmart je saopštio da je njegova prodaja u novembru ove godine porasla za 4,3 odsto u odnosu na prošlu. Podaci o božićnoj kupovnoj sezoni se smatraju i važnim pokazateljem opšteg stanja američke ekonomije.


XS
SM
MD
LG