Linkovi

Ahtisari: Međunarodna zajednica ostaje na Kosovu


Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari rekao je danas u Podgorici da će međunarodna zajednica, bez obzira kako će se riješiti status te pokrajine, morati u njoj da bude prisutna još neko vrijeme, kao i da je svima jasno da postojeći status kvo nije prihvatljiv.

»Postoji čitav niz razloga zbog kojih će međunarodna zajednica morati da ostane na Kosovu još neko vrijeme i mislim da su to shvatili i da to prepoznaju i Albanci«, kazao je Ahtisari na konferenciji za novinare u Podgorici.

Finski diplomata je boravio u Crnoj Gori gdje je razgovarao sa najvišim državnim funkcionerima, a nakon Podgorice putuje u Tiranu.

»Jako mi je drago što sam došao u Podgoricu gdje sam imao vrlo važne sastanke. Čak iako Vlada Crne Gore ne učestvuje direktno u pregovorima za nas su vrlo važni stavovi Crne Gore, kao regionalnog aktera u vezi sa ovim pitanjem«, naveo je on.

»Da bismo ostvarili napredak u razgovorima veoma je važno da se učini napredak vezano za standarde, a za to su potrebni ne samo spremnost dijela Albanaca na Kosovu već i saradnja manjinskih grupa u pokrajini uključujići i Srbe«, rekao je on.

Ahtisari je kazao da se u ovoj fazi misije ne može dolaziti do zaključaka i da su stavovi obje strane svima dobro poznati, kao i da postojeći status kvo nije prihvatljiv, rekao je on.

Ahtisari je rekao da nije došao u Crnu Goru da razgovara o referendumu i onome što se u njoj dešava i da nema mandat da o tome razgovora.


XS
SM
MD
LG