Linkovi

Zahvaljujući deci možete da postanete mudriji


Majke sa malom decom često kažu da im se mozak pretvorio u kašu. Da su izgubile intelektualnu oštrinu. Jedno novo istraživanje međutim pokazuje da upravo zahvaljujući deci možete da postanete mudriji. I to daleko iznad nekakvog emocionalnog koeficijenta inteligencije.

Pre nego što je dobila Brejdi, Dina Traugut je brinula kako će – vodeći računa o novoj bebi - uspeti da savlada gomilu projekata koje je vodila kao advokat u industriji zabave. Sada, bez obzira što to ne može da objasni, uspeva da obavi mnogo više dnevnih poslova nego pre Brejdi.

«Imam više obaveza i mnogo veću odgovornost i sve postižem», kaže Dina Traugut.

Zaposlene majke nisu jedine koje tvrde da im je materinstvo povećalo sposobnost da obave veći broj stvari.

«Dok sam ranije mogla istovremeno da radim dve do tri stvari, sada mogu da radim četiri, pa i pet u isto vreme», kaže jedna od majki.

Međutim, ono što majke zovu povećanim kapacitetom i većom efikasnošću, naučnici nazivaju «funkcionalnim neuroplasticitetom». Drugim rečima, sasvim je moguće da se mozak žene posle porođaja uistinu povećava.

«Prolazeći kroz trudnoću, žena je izložena koktelu hormona koji joj u stvari fizički menjaju mozak. A te moždane promene se događaju da bi joj se omogućilo da efikasnije brine o svom detetu», objašnjava neurolog Kreg Kinsli, profesor na Univerzitetu u Ričmondu.

Naučnici koji su proučavali mozak laboratorijskih pacova, koji je neobično sličan ljudskom, kažu da su u svim eksperimentima pacovi sa porodom nadmašivali ostale pacove. U jednom od eksperimenata se poredilo vreme utrošeno na hvatanje jednog zrikavca.

«Pacovi majke su u tome toliko bolji, da to ne može ni da se poredi», kaže Kinsli.

Autorka knjige o ovim eksperimentima – i sama majka dvoje dece – kaže da dokazi ukazuju na evolutivnu osnovu pojave da materinstvo čini ženu mudrijom.

«Ne postoji drugi trenutak u životu žene u kojem ona uistinu treba da bude mudra. Ona se ne brine samo o sebi, nego i o onima koji zavise od nje», objašnjava Ketrin Elison, dodajući da proučavanja pokazuju da se u toj situaciji mozak ustvari povećava - da bi to moglo da se ostvari.

Dina Traugut zaključuje da je to vrlo dobro, ali dodaje da nema vremena da duže razmišlja o tome.

XS
SM
MD
LG