Linkovi

Ugo Čavez održao obećanje da će da pomogne sirotinji


Hiljade siromašnih Amerikanaca će ove zime dobiti naftu za grejanje sa popustom, zahvaljujući jednom neobičnom aranžmanu sa Venecuelom, zemljom čija je vlada u političkoj zavadi sa sadašnjom američkom administracijom.

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez je održao obećanje da će da pomogne sirotinji. Jedino što to u ovom slučaju nije Južna Amerika.

U neposrednoj blizini Bostona, u državi Masačusets, prva pošiljka jeftinijeg lož ulja iz Venecuele, stigla je Lindi Keli. Jeftinije gorivo znači da ova majka troje dece neće morati da bira između hrane i grejanja i nju ne brine da bi Venecuela mogla da iskoristi njene teškoće protiv američkog predsednika Džordža Buša.

«Ne vidim tu nikakvu politiku i samo hoću da mojoj porodici bude toplo», kaže ona.

«Sitgo» , kao filijala venecuelanske državne naftne kompanije, obezbedio je gorivo 40 odsto jeftinije od tržišne cene, odnosno oko 15 do 20 centi za litar.

Politički analitičari smatraju da je ceo aranžman u suštini pokušaj predsednika Čaveza da poboljša sliku o sebi u američkoj javnosti, tako što će da obezbedi pomoć za stanovnike sa niskim primanjima u periodu u kojem su američke naftne kompanije i američki zakonodavci oklevali da to učine.

Administracija predsednika Buša kaže da je program sa gorivom politička stvar, ali kongresmen Vilijam Delhant kaže da je to humanitarni gest.

«Ovde se u ovom slučaju radi o ljudima, a ne o politici», ističe Delhant.

Međutim, upravo politika karakteriše sadašnju prepirku lidera dve zemlje. Džulija Svajg, iz Saveta za odnose sa inostranstvom u Vašingtonu, kaže da je program sa lož uljem pokušaj predsednika Čaveza da poveća svoju popularnost i promoviše svoju antikapitalističku i antiameričku politiku.

«On sebe vidi kao savremenog revolucionara. Vidi se kao ujedinitelj Latinske Amerike, koji gradi Latinsku Ameriku koja je nezavisna od Sjedinjenih Država», kaže Džulija Svajg.

Sjedinjene Države su inače najveći kupac venecuelanske nafte i njihov udeo je 80 odsto ukupnog izvoza Venecuele. Očekuje se da će prosečno američko domaćinstvo ove godine platiti naftu za grejanje 27 odsto više nego prethodne. Prema obećanju kompanije «Sitgo», stanovnici Masačusetsa koji su se kvalifikovali za ovu pomoć i određene institucije, dobiće tokom zime s popustom više od 12 miliona tona ovog goriva.

XS
SM
MD
LG