Linkovi

Radnici bez granica


U Sjedinjenim Državama i Evropi postojano smanjenje uticaja sindikata dovelo je do nagađanja da bi moglo da nestane kolektivno organizovanje radnika koji se zalažu za svoja prava.

Početkom meseca, u Kaliforniji, savez 12 sindikata porazio je četiri zakonska predloga guvernera Arnolda Švarcenegera, kojim bi se ukinula radnička prava i beneficije. Taj savez sindikata zastupa dva i po miliona radnika, pretežno bolničarki, nastavnika, policajaca, i vatrogasaca, čime je dokazano da američki sindikati i dalje imaju uticaj.

Profesor istorije sindikata na univerzitetu Kalifornije, i autor nove knjige ”Ugroženi sindikati, ” Dejvid Brodi, kaže :

”Trenutno smo na samom dnu industrijkih zemalja kada se govori o zastupanju radnika.”

Profesor javnog menadžmenta na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Robert Tobajas, smatra da su evropski sindikati mnogo više uključeni u politiku od američkih radničkih organizacija :

”Evropski sindikati su sasvim drugačiji od američkih, jer američki sindikati bave pravima radnika putem pregovora i kolektivnih sporazuma. U Evropi, sindikati su postali deo političkog procesa i političkih težnji, što uključuje i uticaj na zakonodavni proces.“

U mnogim zemljama, uključujući Britaniju, Australiju, i, Izrael, postoje i laburističke stranke koje zastupaju interese radnika. Američki radnički pokret je uvek bio usredsređen na privredu i radna mesta. Mnogi istoričari su ukazali da je snaga američkih sindikata zasnovana na solidarnosti radnika i njihovoj spremnosti da počnu štrajk. Medjutim, to se izmenilo 1981. godine, kada je predsednik Ronald Regan prekinuo štrajk kontrolora leta, i zamenio sve vladine službenike koji su otišli da štrajkuju. Otada su ekonomske promene umanjile moć sindikata u mnogim delovima sveta. Neki analitičari iznose da na to utiče sve veća moć multinacionalnih korporacija koje mogu da premeštaju svoje pogone iz jedne u drugu zemlju tragajući za najjeftinijom radnom snagom.

Profesor Brodi kaže da smanjenje broja pripadnika radničkog pokreta, ne znači i propast sindikata. Po njegovom mišljenju, slično sindikatima, mnoge industrijske grane su se razvijale od lokalnog, preko regionalnog do nacionalnog nivoa. Danas, kaže Brodi, globalizacija industrijskih grana i usluga, zahteva i internacionalizaciju sindikata. Predstavnik međunarodnog sindikata lučkih i skladišnih radnika, sa sedištem u Kaliforniji, Stiv Stalon, kaže da globalizacija može i da koristi radnicima. Mnogi analitičari su ukazali da bez obzira na broj članova sindikata, radnički pokret neće biti ugašen, sve dok ima poslodavaca i službenika. Ukoliko radnici smatraju da su iskorišćeni, pronaćiće načine da se organizuju i bore za sopstvene interese.

XS
SM
MD
LG