Linkovi

Bler: Cela stvar u vezi sa EU jeste da ćemo imati koristi ako saradjujemo


Mada su potvrdili da je na prvom britansko-nemačkom samitu od kako je Angela Merkel postala kancelar vladala prijatna atmosfera, ni nemački lider, ni britanski premijer, Toni Bler, nisu nagovestili da je postignut bilo kakav napredak u zastoju po pitanju sadašnjeg budžeta Evropske unije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, oba lidera su zaobišla pitanja o progresu po aktuelnim pitanjima spora oko budžeta Evropske unije. Britanija je sadašnji rotirajući predsedavajući Evropske unije i želela bi da zaključi sporazum do kraja ove godine, ali to izgleda sve neizvesnije. Toni Bler tvrdi da će Britanija samo razmotriti mogućnost odricanja od svog značajnog povraćaja sredstava od EU, ukoliko ceo budžet EU - uključujući zamašne poljoprivredne subvencije zemljama kao što je Francuska budu takodje uzeti u razmatranje. Nakon posete Francuskoj, a uzimajući u obzir bliske odnose Pariza i Berlina, pitanje je kojoj će se strani Angel Merkel prikloniti. Njen odgovor je bio krajnje diplomatski.

“Želim da budemo uspešni i treba uzeti u obzir specifičnu situaciju u svakoj zemlji. Ako iko zapostavi bilo koju zemlju sa i jednim od njenih problema, neće se postići uspeh.”

Premijer Bler nije najavio bilo kakvu mogućnost promene svoje pozicije, ali je naveo da Evropska unija, posebno sada sa 25 zemalja članica, mora da tešnje saradjuje da bi svi imali koristi.

“Cela stvar u vezi sa Evropskom unijom jeste da ćemo imati koristi ako saradjujemo. Izazovi u pogledu ekonomskih promena ići će u prilog Britanije ako ih Evropljani zajednički usvoje jer će u tom slučaju britanska privreda postati snažnija, a životni standard britanskog naroda će se poboljšati. To je već godinama poznato gledište, odnosno nastojati da sve zemlje pod pritiskom donesu svoju odluku koga žele, a koga ne žele za svog partnera. To stvarno ne bi trebalo da bude tako.”

Upitana da li sebe smatra modelom za Nemice, kancelar Merkel je rekla da bi želela da veći broj žena bude na višim položajima u industirji i da će se zalagati za veće benficije za zaposlene žene koje imaju decu. Ranije tokom svog putovanja, Angela Merkel je pozvala na tešnje veze njene zemlje sa SAD, ali je naglasila da će nastaviti sadašnju politiku u pogledu stava da nemačke trupe ne budu upućene u Irak.

XS
SM
MD
LG