Linkovi

Baradei: Iran mora bez odlaganja da razjasni nekoliko preostalih pitanja


Upravni odbor Medjunarodne agencije za atomsku energiju održao je sastanak iza zatvorenih vrata da bi razmotrio poverljiv izveštaj šefa agencije o iranskom kontroverznom nukleranom programu. Mohamed El Baradei je rekao upravnom odboru da je potrebno dati odgovore na mnoga pitanja nakon trogodišnjeg rada.

SAD su uverene da Teheran tajno radi na izgradnji atomske bombe, ali do sada Medjunarodna agencija za atomsku enerigiju nije pronašla ubedljive dokaze za to. Medjutim, ta agencija, nakon trogodišnjeg rada i inspekcija, još uvek postavlja pitanja o iranskom programu za obogaćivanje uranijuma i apelovala je na Teheran da bude otvoreniji i da više saradjuje.

Mohamed El Baradei, šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju, koji je za rad svoje agencije dobio ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, rekao je 35-članom upravnom odboru da Iran mora da “ bez odlaganja” razjasni nekoliko preostalih pitanja, uključujući rad na centrifugi, koji bi mogao da bude deo programa za izgradnju nuklearnog oružja. Teheran je demantovao da radi na proizvodnji atomske bombe. Američki ambasador pri Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Gregori Šulte, rekao je da je saradnja Irana sa agencijom i dalje spora i nepotpuna.

“Saradnja sa inspektorima Medjunarodne agencije za atomsku energiju, ponovna suspenzija pretvaranja uranijuma i pregovori sa tri zemlje članice EU, Britanijom, Francuskom i Nemačkom - po svim tim pitanjima, moram da kažem da je napredak razočaravjući.”

Američki izaslanik je rekao da najnoviji izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju pokazuje da Iran još uvek mora da odgovori na neka važna pitanja.

“ Tim izveštajem se otvaraju vrata čitavom novom nizu pitanja, koja su povezana sa vojnim aspektom nuklearnog programa. Koja su nastojanja Irana ne samo da proizvede gorivo za nuklearno oružje, već i da ga prilagodi za vojne svrhe.”

Iran odbija da se odrekne svog prava da radi na obogaćivanju uranijuma, koji se može koristiti za proizvodnju nuklearnih bojevih glava. Medjutim, Šulte je rekao da je ohrabren energetskim vezama Rusije i Kine sa Iranom, da te zemlje takodje izražavaju zabrinutost i da postepeno počinju da pružaju podršku Sjedinjenim državama, evropskim zemljama i 35-članom upravnom odboru Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Diplomate kažu da će upravni odbor verovatno sutra izdati saopštenje, kojim će snažno apelovati na Iran da se vrati pregovorima sa Rusijom i evropskim zemljama.


XS
SM
MD
LG