Linkovi

Patrijarh Pavle: Da se vrati mir za sve na Kosovu


Patrijarh srpski Pavle izrazio je danas nadu da će medjunarodna zajednica, "zajedno sa Srbima i Albancima", učiniti sve kako bi se "mir konačno vratio na Kosovo i Metohiju".

Kako je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Pavle danas je razgovarao sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Martijem Ahtisarijem. Poglavar SPC je ocenio da je važno da se Ahtisari i njegovi saradnici što bolje upoznaju sa stanjem u Pokrajini, i da razgovaraju sa predstavnicima manjina na Kosovu.

"Mi se molimo Bogu za mir, pravdu i slobodu za sve, za Srbe, za Albance i sve druge podjednako. Nadamo se da ste i Vi ovde kao ljudi dobre volje, koji che pomoći da se uspostave mir, pravda i sloboda", rekao je patrijarh srpski.

Poglavar SPC je Ahtisariju preneo da je od 1999. godine sa Kosova i Metohije proterano 250.000 Srba i drugih nealbanaca, da je uništeno 115 crkava i manastira i ocenio da je to najveće etničko čišćenje "izvršeno u 'miru' u celoj savremenoj svetskoj istoriji".

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN rekao je da se već upoznao sa teškim životom monaške zajednice Visokih Dečana i da je već razgovarao sa episkopom lipljanskim Teodosijem. Ahtisari je kazao da mu je namera da sa UNMIK-om "otvori" kosovsko društvo kako bi sve zajednice mogle da žive slobodno.

"Moj je utisak da je manastir Dečani jedno mesto koje je preživelo. Jedini pozitivan primer u sadašnjoj situaciji. Nalog i instrukcije generalnog sekretara UN, kao i zemalja angažovanih u Kontakt-grupi su da se obezbedi zaštita svih zajednica i kulturnog nasledja", kazao je Ahtisari.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je bio na sastanku, rekao je da će se, ukoliko Kosovo i Metohija postane nezavisno, Srbima "dogoditi katastrofa" koja se dogodila i Grcima u Maloj Aziji, posle Prvog svetskog rata. Vladika Amfilohije kazao je da medjunarodne snage ne mogu stalno ostati na Kosovu, ali da medjunarodna zajednica mora da nadje način da se prognani vrate u Pokrajinu. Mitropolit crnogorsko-primorski zatražio je zaštitu za sve pravoslavne svetinje, ali je ocenio da će one propasti ako ne bude naroda oko njih.

"Rezolucija 1244 UN i njena puna implementacija mogu doprineti iznalaženju modela za budući status Kosova i Metohije. To rešenje je jedino realno i može doneti mir ne samo Kosovu i Metohiji i Srbiji, nego čitavom Balkanu", rekao je vladika Amfilohije.

XS
SM
MD
LG