Linkovi

Marti Ahtisari zadovoljan početkom razgovora i u Prištini i u Beogradu


Ahtisari je ponovio da su usvojeni principi Kontakt grupe, bezbednost i zaštita manjina, osnova za pregovore o budućem statusu Kosova a da podela pokrajine nije prihvatljivo rešenje, i da direktne razgovore Beograda i Prištine očekuje početkom naredne godine.

Između tavova premijera Vojislav Koštunice, predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije državne zajednice Vuka Draškovića nije bilo neslaganja u stavovima, rekao je Ahtisari. Premijer mi je objasnio sveopšti okvir Srbije za pregovore, a sa ministrom spoljnih poslova i predsednikom Srbije samo smo detaljnije razradili tu platformu, pojasnio je Ahtisari.

Ahtisari je zatim u razgovoru sa predsedikom Srbije Borisom Tadićem naglasio da je sadašnje stanje u Pokrajini neodrživo i izrazio očekivanje da će početak razgovora kreirati novu dinamiku u rešavanju nagomilanih problema na Kosovu. U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije kaže se da je Tadić izjavio da se za budući status Kosova mora naći specifično rešenje koje će podjednako zadovoljiti interese svih tamošnjih nacionalnih zajednica unutar državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje i založio se za proces decentralizacije na Kosovu. Sagovornici su se saglasili da bi u tom smislu bilo poželjno da se što pre nastave razgovori o decentralizaciji, započeti nedavno u Beču.


Inače, javnost je konačno upoznata i sa planom predsednika Tadića o formiranju srpskog i albanskog entiteta na Kosovu za koji se izričito tvrdi da ne predstavlja podelu Kosova. Po tom planu, srpski entitet obuhvatao bi sadašnje i novoformirane opštine koje su bitan preduslov za povratak većeg broja interno raseljenih lica a bile bi formirane u Severnoj Mitrovici, na centralnom Kosovu, u Kosovskom Pomoravlju i u Metohiji i svojom funkcionalnom, a ne teritorijalnom, povezanošću predstavljale bi institucionalni okvir za život srpske zajednice u pokrajini.

XS
SM
MD
LG