Linkovi

U američkoj bazi Bondstil zatvor tipa Gvantanama?


U američkoj bazi Bondstil zatvor tipa Gvantanama?

Švajcarski senator Dik Marti, glavni istražitelj Saveta Evrope koji ispituje navode o postojanju tajnih zatvora CIA-e u istočnoj Evropi, izjavio je da ne veruje da su u tom regionu postojali veći zatvori slični kubanskom Gvantanamu. On je medjutim dodao da je moguće da su manje zatvorske jedinice korišćene za pritvor osumnjičenih izmedju 10 i 30 dana. U medjuvremenu je komesar za ljudska prava Alvaro Gil Roble, izjavio za francuski Le Mond da je u američkoj bazi Bondstil a Kosovu video zatvor tipa Gvantanama, ali da nema dokaza da su ti objekti povezani sa aktivnostima CIA-e.


Pregovori Bosne i Hercegovine i Evropske unije

Pregovori Bosne i Hercegovine i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, danas su i zvanično otvoreni na ceremoniji u Sarajevu, kojoj je prisustvovao i komesar Evropske unije za proširenje, Oli Ren.

Evropski komesar je istakao da je BIH zemlja koja «iz izgradnje mira kreće ka izgradnji države». On je ocenio da će evolucija bosanskog ustava biti ključna reforma i dodao da današnji dan simbolizuje ulazak Bi iz dejtonske u briselsku eru i Evropu.

«Ovaj dan je početak nove faze u odnosima BiH i EU. Pre samo mesec dana, Evropska komisija je preporučila Savetu ministara otvaranje pregovora sa BIH. Brzina kojom je Savet ministara 21. novembra dao odobrenje komisiji da počne pregovore pokazuje snažnu podršku država članica tom procesu», izjavio je Ren. On je izrazio nadu da će pregovori Bih sa EU brzo napredovati i da će lideri u BIH razvijati novi ustav u pravom smeru.

Miroslav Deronjić prebačen je iz Haga u Švedsku

Bosanski Srbin Miroslav Deronjić prebačen je iz Haga u Švedsku gde će izdržavati kaznu od 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom rata u BiH. Deronjić je osuđen 2003. godine, pošto je u okviru nagodbe sa Tužilaštvom priznao krivicu za napad snaga bosanskih Srba na selo Glogova kod Bratunca 9. maja 1993. kada su ubijena 64 bošnjačka civila, a većina kuća je spaljena. On je na kaznu uložio žalbu, a apelaciono veće Tribunala je 20. jula ove gdine potvrdilo prvostepenu presudu.


XS
SM
MD
LG