Linkovi

Milo Đukanović: Naš strateški nacionalni interes je obnova državnosti


Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je danas da ne postoji čvrsta međuzavisnost procesa za definisanje statusa Kosova i za obnovu crnogorske nezavisnosti, ali da je Crna Gora ipak spremna da rezultate referenduma o državnom statusu implementira za najviše tri mjeseca kasnije.

"Mislim da bi to bio dobar gest uvažavanja strateških evropskih interesa u ovom regionu i pokazana spremnost na saradnju sa Evropkom unijom i u periodu nakon proglašenja nezavisnosti", kazao je Đukanović.

On je dodao da očekuje od međunarodne zajednice da razumije da se kooperativnost Crne Gore ne mora dokazivati žrtvovanjem strateških nacionalnih interesa.

"Naš strateški nacionalni interes je obnova državnosti, da bi mogli sigurno upravljati svojom evropskom budućnošću. Građani Crne Gore će do početka maja imati priliku da se izjasne o tome", naglasio je Đukanović.

On je potvrdio da specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari dolazi sjutra u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, navodeći da će ponoviti stav državne politike Crne Gore o stanju u regionu.

On je istakao da će Ahtisarija i njegov tim jasno obavijestiti o stavu Crne Gore da ne postoji čvrsta međuzavisnost procesa za definisanje statusa Kosova i procesa za obnovu crnogorske nezavisnosti.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je danas da posjeta slovenačkog predsjednika Janeza Drnovšeka, zakazana za ponedjeljak, na bilo koji način ne može uticati na bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori.

Centar bezbjednosti Podgorica zabranio je danas održavanje protesnog skupa povodom dolaska Drnovšeka koji je najavila SNS i u rješenju o zabrani saopštio da nisu ispunjeni zakonski uslovi za bezbjedno odvijanje skupa.

No, iz SNS saopštio je da će se poslanički klub te partije okupiti u ponedjeljak ispred crnogorskog parlamenta, i pored zabrane podgoričkog Centra bezbjednosti.


XS
SM
MD
LG