Linkovi

Tadić i Koštunica na čelu pregovaračkog tima Beograda


Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici, kao prvu tačku dnevnog reda, jednoglasno donela odluku o ustanovljenju i sastavu tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Tim za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije ustanovljen je polazeći od Rezolucije Skupštine Srbije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije od 21. novembra ove godine, kao i od dogovora najviših predstavnika dzhave sa sastanka održanog 2. novembra 2005. godine.

U uvodnoj odredbi se navodi da je tim jedinstven i čine ga predstavnici Republike Srbije i predstavnici državne zajednice Srbija i Crna Gora, navodi se u saopštenju.

Tim čine glavni pregovarači, operativni deo tima i stalni savetnik. Glavni pregovarači su predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, kao kopredsednik tima i glavni pregovarač po funkciji, predsednik Republike Srbije Boris Tadić, kao kopredsednik tima i glavni pregovarač po funkciji i ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

Operativni deo tima čine Leon Kojen, savetnik predsednika Republike, direktno odgovoran kopredsedniku tima Borisu Tadiću, koga je imenovao predsednik Republike, Slobodan Samardžić, savetnik predsednika Vlade, direktno odgovoran kopredsedniku tima Vojislavu Koštunici, Dušan Bataković, savetnik predsednika Republike, koga je imenovao predsednik Republike, Aleksandar Simić, savetnik predsednika Vlade.

U operativnom timu su Radomir Diklić, Kabinet predsednika Srbije i Crne Gore, Predrag Simić, ambasador Srbije i Crne Gore, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, Sanda Rašković-Ivić, predsednik Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i Goran Bogdanović, član 'Srpske liste za Kosovo i Metohiju', koga je imenovao predsednik Republike.

Stalni savetnik tima je Tomas Flajner, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Friburu [Švajcarska] i direktor Instituta za federalizam, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG