Linkovi

Evropska unija: Crnogorske vlasti da se uzdrže od jednostranosti


Evropska unija očekuje od crnogorskih vlasti da ne preduzima jednostrane poteze u vezi sa organizovanjem referenduma pre objavljivanja izveštaja Venecijanske komisije, saopštila je danas portparol visokog evropskog predstavnika Kristina Galjak.

Ona je na brifingu sa novinarima iz SCG u Briselu kazala da je visoki evropski predstavnik Havijer Solana dobio pismo crnogorske opozicije u kojem navode da je referendum nepotreban i traže pravo glasa za državljane.

Galjak je kazala da Solana pažljivo razmatra to pismo i da će odgovoriti na njega, ali da ne zna i kada će biti sadžaj odgovora. Ona je najavila da će visoki predstavnik Solana doputovati 5. decembra u posetu Srbiji i Crnoj Gori gdje će se susresti sa najvišim zvaničnicima Državne zajednice i država članica. Ona je rekla da Solana ne dolazi u Beograd da bi upozoravao, već ohrabrivao u vezi sa pitanjima rešenja statusa Kosova i odnosima Srbije i Crne Gore.

"Solana hoće da se upozna sa aktuelnom situacijom u SCG i celom regionu", rekla je Galjak i navela da Brisel čeka i da će poštovati preporuke Venecijanske komisije o uslovima za organizovanje crnogorskog referenduma o nezavisnosti.

Solana će iz Beograda otputovati za Prištinu, a potom u Sarajevo gde će prisustvovati smeni na čelu komande snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Galjak je rekla da su u zemljama regiona zabeležene pozitivne promene i da Brisel očekuje njihov nastavak.

XS
SM
MD
LG