Linkovi

Američka štampa danas se bavi praznikom Dan Zahvalnosti


Američka štampa danas se bavi pripremama za praznik Dan Zahvalnosti, sudbinom američkih trupa u Iraku, a jedna od centralnih tema jeste podizanje optužnice za teroroizam protiv Hozea Padilje, koji je tri i po godine držan u zatvoru bez optužnice.

On je optužen za konspiraciju i podršku terorizmu u inostranstvu, ali se u optužnici ne pominje da zavera o detonaciji prljave bombe na tlu SAD za koju je takodje bio osumnjičen. Odluka da se Padilja iz nadležnosti vojnog suda preda civilnom sudu sprečila je potencijalnu ustavnu raspravu oko predsednikovog ovlašćenja da Padilju i druge američke državljane drži kao neprijateljske borce bez formalne optužnice, piše Njujork Tajms.

Vašington Post prenosi da Pentagon planira da od početka 2006. godine smanji broj američkih vojnika za čak tri brigade, od 18 koliko ih se trenutno nalazi u Iraku. Pentagon će naredne godine razmotriti dalje smanjenje broja vojnika i po «umereno optimističkom» scenariju, ukupan broj vojnika bi sa 150.000 bio smanjen na 100.000 do kraja 2006, piše Vašington Post.

Vodeći američki dnevnici od istočne do zapadne obale na naslovnim stranicama prenose sadržaj novog dokumenta iz Vatikana u kome se semeništima, odnosno školama za rimokatoličke sveštnike daje instrukcija da ne primaju kandidate koji imaju duboko ukorenjene homoseksualne sklonosti. Medjutim, Rimokatolička crkva smatra da iz te zabrane može da bude izuzet neko ko ima «prolazne homoseskualne tendencije» kojima nije podlegao najmanje tri godine.

Nezaobilazna tema američke štampe je i sutrašnji praznik – Dan zahvalnosti. Ove godine, na američkom srednjem zapadu bi to mogao biti nahladniji praznični dan u poslednjih 50 godina, prenosi Čikago Tribjun. Meteorolozi očekuju prosečnu temperaturu od oko –10 Celzijusovih stepeni u centralnim delovima zemlje, i moguće snežne mećave. Mnogi listovi objavili su i priče o stanovnicima Meksičkog zaliva koji posle pretpljenih uragana provode praznik daleko od kuće, u neizvesnosti koliko će dugo trajati fondovi humanitarne pomoći.

XS
SM
MD
LG