Linkovi

Merkel za svoju prvu zvaničnu posetu inostranstvu izabrala Pariz


Novi nemački kancelar Angela Merkel je za svoju prvu zvaničnu posetu inostranstvu izabrala Pariz, čime je na simboličan način afirmisala tradicionalno bliske francusko-nemačke veze.

Samo dan nakon što je izabrana za novog kancelara Nemačke, Angela Merkel je posetila Pariz gde je na radnom ručku razgovarala sa francuskim predsednikom Žakom Širakom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati, Širak je objavio da dvoje lidera imaju zajedničku viziju Evrope, dok ga je Merkelova pozvala da narednog meseca poseti Berlin.

Angela Merkel je izjavila da francusko-nemačke veze moraju da se neprekidno neguju i izjavila je da će tradicionalni sastanaci koje je njen prethodnik, Socijal-demokrata Gerhard Šreder održavao sa Žakom Širakom biti nastavljeni i u njenom mandatu. U Francuskoj je poseta Angele Merkel praćena sa velikom pažnjom posebno u krugovima koji su strahovali da će novi kancelar pridavati manje značaja francusko-nemačkim odnosima koji se tradicionalno opisuju kao «motor Evrope». Pre svog izbora za kancelara, Merkelova je najavljivala da namerava da se posveti negovanju veza sa drugim evropskim zemljama i SAD.

U toku njene prethodne posete u julu, izgledalo je da Angela Merkel ima više sličnosti sa Širakovim poliitčkim rivalom, ministrom unutrašnjih poslova Nikolasom Sarkozijem nego sa francuskim predsednikom. Za razliku od Širaka, i Merkelova i Sarkozi se, na primer, protive turskom punopravnom članstvu u EU.

Marko Inćerti, istraživač u Centru za studije evropske politike u Briselu, kaže da poseta Angele Merkel Francuskoj znači da su bilateralne veze izmedju Berlina i Pariza i dalje od ključnog značaja. Medjutim, te veze prema njegovim rečima više nisu dovoljne.

«U tom pogledu, zanimljivo je videti da je Angela Merkel danas u Parizu, da odmah zatim ide u Brisel da se sastane sa članovima Evropske komisije i njenim predsednikom Barozom.»

Pored sureta sa liderima Evropske komisije, Angela Merkel će takodje razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a dok će u četvrtak posetiti Britaniju i sastati sa premijerom Tonijem Blerom.

XS
SM
MD
LG