Linkovi

U Crnoj Gori ovih dana tema broj jedan je uloga Vojske SCG u budućim dešavanjima


Savetnik predsednika crnogorskog parlamenta Blagoje Grahovac, čije izjave obično održavaju zvanični državni stav, izjavio je da Vojska Srbije i Crne Gore u ovakvom stanju nije vojska, već postaje kriminogena struktura i treba je rasformirati.

Grahovac je poručio državnom rukovodstvu da se konačno urazumi i nešto preduzme ili da vojsku konačno rasformira, jer nepreduzimanje nikakvih mera direktno ugrožava njen dalji opstanak i proizvodi nove rizike. On je istakao da trogodišnji period od formiranja Državne zajednice nije iskorišten za reformu vojske, već su svi problemi još više produbljeni i označio kao direktne krivce ljude koji kao civili rukovode vojskom.

»Prvenstveno mislim na Vrhovni savet odbrane i Ministarstvo odbrane. Oni se naslanjaju upravo na one sastave vojske koji su problematični i predstavljaju ružan simbol regiona u proteklom vremenu«, kazao je Grahovac.

»Zato sam pre dve godine predložio da budu rasformirane obe vojne službe, ratna mornarica, kao i gardijska 72. specijalna i 63. padobranska brigada«, dodao je on.

»Zato sam skloniji ići u radikalniji predlog i reći da takvu vojsku treba rasformirati«, tvrdi Grahovac.

Komentarišući predstavljeni Nacrt zakona o odbrani, on je istakao da pisanje i nuđenje javnosti i državnim institucijama zakona o vojsci, odbrani i njenim službama predstavlja »prodavanje magle«.

Crnogorska Uprava za odbranu ocenila je juče neprihvatljivim Nacrte zakona o odbrani, vojsci i službama bezbednosti koje je pripremilo Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore.


XS
SM
MD
LG