Linkovi

Hrvatska i Srbija spremne za rešenje svih pitanja


Hrvatska i Srbija moraju igrati ključnu ulogu u političkom stabilizovanju ovog dela Evrope i spremne su da rešavaju preostala otvorena pitanja u odnosima dve zemlje, istakli su danas u Zagrebu hrvatski i srpski premijeri Ivo Sanader i Vojislav Koštunica.

Koštunica je prvi srpski premijer koji posećuje Hrvatsku nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a Sanader je pre godinu boravio u službenooj poseti Srbiji i Cnoj Gori, što je bila prva poseta Beogradu u posljednjih 15 godina.

"Hrvatska i Srbija moraju igrati ključnu ulogu u političkoj stabilizaciji ovog dela Evrope", istakao je nakon razgovora hrvatski premijer Sanader.

On je dodao da je "dolazak Koštunice u Zagreb dobar korak napred u rešavanju otvorenih pitanja, a Hrvatska i Srbija i Crna Gora imaju odgovornost ne samo prema našim državama već i šire".

Sanader je Koštunici čestitao na nedavnom početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i kazao da je to "snažan i veliki korak SCG prema EU" a da Hrvatsku "veseli svaki napredak Srbije prema Evropi".

Zagreb i Beograd, kazao je on, žele rešiti humanitarne probleme i pitanja koja su ostala otvorena nakon rata, pre svega pitanje nestalih, a to je pitanje "apsolutni prioritet" u odnosima Zagreba i Beograda. Sanader je podsetio da su dve zemlje prošle godine potpisale sporazum o zaštiti manjina, dok će se neka preostala otvorena pitanja u pogledu zaštite nacionalnih manjina rešavati.

"Hrvatska i Srbija nesumnjivo imaju zajedničku evropsku budućnost i to je nešto što naše obe države i narode udružuje i svaki korak Hrvatske prema Evropskoj uniji u Srbiji se dočekuje sa zadovoljstvom i shvata kao napredak čitavog regiona", kazao je Koštunica.

On je istakao važnost dobrih odnosa Hrvatske i SCG za čitav region na bezbednosnom planu, ali i u napretku jugoistoka Evrope.

Osim pitanja manjina, koje je uglavnom rešeno, kazao je Koštunica, važna je i privredna saradnja, a ostala su i "humanitarna pitanja koja nam je prošlost ostavila da rešavamo", a za koja s obje strane postoji spremnost da se reše na "pravi način vodeći pre svega računa o ljudima".

"Bolno pitanje nestalih treba rešiti čak i ako postoje razlike u pristupu", istakao je Koštunica, dodajući da se pitanje izbeglica treba rešavati u širem kontekstu od odnosa Hrvatske i Srbije.

Koštunica i Sanader razgovarali su i o pitanju Kosova, a srpski premijer ponovo je istakao "krajnje konstruktivan i načelan stav premijera Sanadera i hrvatske Vlade o tom pitanju koje je samo po sebi teško".

Pitanje Kosova, kazali su Sanader i Koštunica, nije samo unutrašnje pitanje SCG, ali se ne može rešiti bez Beograda.

Dvojica premijera dogovorila su češće sastanke u budućnosti, jer i to je, kako su kazali "najbolji način da se uputi poruka regionu i Evropi".

Na novinarsko pitanje hoće li prvu službenu posetu jednog srpskog premijera Hrvatskoj iskoristiti za izvinjenje za sve ono što se u ratu događalo, Koštunica je izbegao direktan odgovor.

"Problemi između dve zemlje se rešavaju tako što se konkretni problemi rešavaju i to je nešto što smo mi zaključili. Ono što je bitno jeste rešiti, ako je moguće svaki problem koji je rat ostavio za sobom, svaku ljudsku patnju, svaku ljudsku nesreću. To se rešava ne rečima već rešavanjem problema kojih ima na obje strane", kazao je Koštunica.

Koštunica se tokom boravka u Zagrebu sastao sa predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, predsednikom Stjepanom Mesićem i predstavnicima srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

XS
SM
MD
LG