Linkovi

Komitet za zaštitu novinara dodelila nagrade za slobodu štampe u 2005. godini


Komitet za zaštitu novinara dodelila nagrade za slobodu štampe u 2005. godini

Ovogodišnji dobitnici su kineski nezavisni novinar Ši Tao koji služi 10-godišnju zatvorsku kaznu zbog objavljivanja informacija na jednom inostranom veb sajtu, kao i advokat Beatris Mtetva, angažovana na odbrani novinara, koja je zbog toga bila meta napada i zastrašivanja. Nagradu je takodje dobila uzbekistanska novinarka u egzilu Galima Buharbaeva, koja je izveštavala o ubistvu stotina opozicionih demonstranata na prolećnim protestima u toj zemlji. Četvrti dobitnik nagrade za slobodu štampe je brazilski urednik Lućio Flavio Pinto, koji se suočava sa nizom gradjanskih i krivičnih parnica čiji je cilj da ućutkaju njegovo izveštavanje o korupciji i ekološkim problemima Brazila.

U SAD se obeležava Dan zahvalnosti

Zbog toga se milioni Amerikanaca otiskuju na put, što današnji dan tradicionalno čini najprometnijim danom u godini za saobraćajnu industriju. Američka automobilska asocijacija procenjuje da će ove godine, 37 miliona Ameirkanaca putovati najmanje 80 kilometara od kuće, što je lagani porast u odnosu na prošlu godinu. Asocijacija za vazdušni saobraćaj predivdja da ć tokom praznika avionima američkih avio-kompanija leteti blizu 22 miliona putnika. Američki predsednik Buš praznik će provesti na svom ranču u Teksasu.

Džordž Kluni i Met Dejmon prisustvovali premijeri filma «Sirijana» u Njujorku

«Sirijana» je politički triler smešten u okvire naftne industrije. Robert Barns , kojeg igra Džordž Kluni, je operativac CIA-e koji otkriva istinu o poslu kojem je on posvetio svoj život. Met Dejmon tumači ulogu Brajana Vudmana, naftnog brokera, koji je napravio posebnu saradnju sa princom Nasir Al Subaiem , kojeg igra Aleksander Sidig. Džefri Rajt igra kompanijskog advokata koji se suočava s moralnom dilemom dok radi na spajanju dve moćne američke naftne kompanije. Svaka od ovih ličnosti igra ulogu u sistemu u kojem se možda prepliću njihovi životi. Film «Sirijana» će u Evropi početi da se prikazuje u Americi 9. decembra, a u Evropi u januaru i februaru sledeće godine.


XS
SM
MD
LG