Linkovi

Napadači odeveni u uniforme iračke vojske ubili lidera plemena Bata


Napadači odeveni u uniforme iračke vojske ubili su lidera plemena Bata, jednog od glavnih plemena iračkih Sunita, kao i njegova tri sina i jednog zeta.

Napadači odeveni u uniforme iračke vojske ubili su lidera plemena Bata, jednog od glavnih plemena iračkih Sunita, kao i njegova tri sina i jednog zeta. Napad je izvršen pre zore u bagdadskoj četvrti Hurija. Samo dan ranije, u sličnom napadu ubijeni su jedan sunitski sveštenik i njegov brat. Za to vreme, jedan američki zvaničnik izjavio je da će se advokatski tim koji brani Sadama Huseina i još sedam zvaničnika bivšeg režima u ponedeljak pojaviti na nastavku sudjenja, budući daim je garantovana lična bezbednost. Advokati su pretili da će bojkotovati sudjenje posle ubistva dvojice njihovih kolega.

Savet Evrope proširuje istragu o postojanju tajnih zatvora kojima rukovodi CIA

Savet Evrope saopštio je da će proširiti istragu o navodima o postojanju medjunarodne mreže tajnih zatvora kojima rukovodi američka Centralna obaveštajna agencija. Evropska organizacija istražuje da li je CIA koristila evropske aerodrome da svojim avionima transportuje zatvorenike do tajnih lokacija na kojima su ispitivani. Savet Evrope već ispituje navode o postojanju zatvora CIA-e u evropskim zemljama. Austrija je danas saopštila da je jedan avion kojim se veruj da je CIA prevozila zatvorenike osumnjičene za terorizam, prošao kroz njen vazdušni prostor 2003. godine na putu ka Azerbejdžanu.

Pogoršanje odnosa Uzbekistana i zapadnih zemalja

Zvaničnici NATO-a saopštili su da je Uzbekistan javio evropskim članicama alijanse da ne mogu više da koriste njegovu teritoriju ili vazdušni prostor zarad svoje mirovne misije u susednom Avganistanu. Kako je saopšteno, sam NATO nije obavešten, ali pojedine evropske zemlje jesu. Zvaničnici NATO doduše ističu da ova odluka neće ugroziti mirovne operacije. Inače, ovoj odluci prethodilo je pogoršanja odnosa Uzbekistana i zapadnih zemalja, koje su kritikovale ajsko nasilje nad demonstrantima u gradu Andižanu na istoku zemlje.

XS
SM
MD
LG