Linkovi

Klinton apelovao na Srbe da učine više kako bi se osumnjičeni za ratne zločine priveli pravdi


Klinton apelovao na Srbe da učine više kako bi se osumnjičeni za ratne zločine priveli pravdi

Bivši američki predsednik Bil Klinton izjavio je da je Dejtonski sporazum, potpisan pre deset godina doneo mir, ali je apelovao na Srbe da učine više kako bi se najtraženiji osumnjičeni za ratne zločine na Balkanu priveli pravdi. U autorskom tekstu za današnje izdanje dnevnika «Wall Street Journal», Klinton je istakao da sporazum u kojem su posredovale Sjedinjene Države nije bio savršen, ali je okončao etnički sukob na prostoru Bosne i Hercegovine, osigurao nacionanu bezbednost i jedan vid podeljene vlasti. Klinton je međutim istakao da srpeske vlasti moraju da nastave da rade na hapšenju i prebacivanju u Hag svih osumnjičenih za ratne zločine protiv kojih je podignuta optužnica, a posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Klinton je dodao da bi neuspeh da se to učini sprečio Balkan da rasčisti sa prošlošću.

Liban saopštio da je na granici sa Izraelom došlo do sukoba Hezbolaha i izraelskih snaga

Liban je saopštio da je na njegovoj granici sa Izraelom ponovo došlo do sukoba izmedju gerilaca Hezbolaha i izraelskih snaga. Prema tvrdnjama Izraela, njegovi vojnici na kratko su ušli na libansku teritoriju i razmenili vatru sa gerilcima, dok su spašavali jednog izraelskog civila koji se, leteći zmajem, slučajno spustio u Liban. U sukobu nije bilo žrtava. Dva dana ranije u toj oblasti su izbili najteži okršaji od kada se Izrael povukao iz južnog Libana pre pet godia. U pucnjavi su ubijena četiri gerilca a ranjeno 11 Izraelaca.

Pinoče optužen za utaju poreza i korupciju

Bivši čileanski diktator Augusto Pinoče optužen je za utaju poreza i korupciju u vezi sa multimilionskim bankovnim računima, koje je navodno otvorio u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama. Sudski zvaničnici u Santijagu saopštili su da se general Pinoče, koji u petak puni 90 godina, nalazi u kućnom pritvoru i da može da bude pušten na slobodu uz kauciju u iznosu od 22 hiljada dolara i ukoliko to odobri apelacioni sud u prestonici Čilea. Sudija Karlos Sera (Cerda) tri puta je u poslednje dve nedelje ispitivao bivšeg diktatora oko 27 miliona dolara koliko se prema tvrdnjama tužilaca krije na raznim bankovnim računima u inostranstvu. Pinoče je bio optužen i za dva slučaja krešenja ljudskih prava, ali su te optužbe odbačene zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Međutim, prošlog meseca, sudski lekari pregledali su Pinočea i utvrdili da može da mu se sudi. Bivši diktator, koji je vladao Čileom od 1973. do 1990. godine, i dalje je suočen sa optužnicom koja ga tereti za nestanak i smrt 119 političkih protivnika 1975. godine.

Dejli Miror, Tajms i Gardijan optužuju britansku vladu

Tri britanska lista, Dejli Miror, Tajms i Gardijan tvrde da im je britanska vlada zapretila pravnim akcijama ukoliko objave detalje tajnog memoranduma koji je procureo u javnost, a koji navodno sadrži razgovor izmedju predsednik Buša i britanskog premijera Tonija Blera. Vladino naredjenje stiglo je 24 časa nakon što je Dejli Miror na naslovnoj strani objavio priču o tom dokumentu. U članku se kaže da je na sastanku sa Blerom u aprilu 2004. godine Buš predložio da s bombarduje sedište arapske TV mreže Al-Džazira u Kataru, ali da ga je Bler odvratio od te ideje. Kako prenosi Asošijejted Pres, portparol Bele Kuće izjavio je da Bušova administracija «nema komentar za tako apsurdne i nezamislive tvrdnje». Al Džazira medjutim kaže da, ako je memorandum autentičan, «to bi moglo da dovede u ozbiljnu sumnju američke tvrdnje da su dva prethodna bombardovanja njenih prostorija u Iraku i Avganistanu bila – slučajna».

XS
SM
MD
LG