Linkovi

Praznično zatišje u žustroj političkoj debati o Iraku


Dok je Kongres na pauzi zbog praznika – Dana zahvalnosti nastupilo je i zatišje u verbalnim sukobima oko rata u Iraku. Proteklih dana razmena optužbi i protivoptužbi izmedju članova administracije i demokrata dobila je na intenzitetu, dok su u Iraku pobunjenici danas omeli dogadjaj koji je trebalo da simboliše ostvareni napredak.

Iračka policija je saopštila da je u najnovijem samoubilačkom napadu automobilom bombom, na pijaci u Kirkuku na severu zemlje, poginulo 16 ljudi. U prvim izveštajima se navodi da su pobunjenici organizujući manji incident namamili policiju na pijacu, da bi nekoliko minuta kasnije bombaš naleteo svojim vozilom na masu i aktivirao eksploziv. Nadležni kažu da je u napadu povređeno gotovo trideset ljudi, od kojih mnogi teže.

U rodnom gradu Sadama Huseina – Tikritu, jutros je bilo prilično napeto kada su pobunjnici otvorili vatru na učesnike ceremonije medju kojima su bili i komandant američkih snaga i američki ambasador. Američki zvaničnici je trebalo da svečano predaju Iračanima jednu od Sadamovih predsedničkih palata, koju su američke snage koristile od 2003. godine.

Iračani se nadaju da će predaja palate biti znak napretka, dok su predstavnaici sve iračkih Šiita, sunita i Kurda juče u Kairu pozvali SAD da objave raspored za povlačenje snaga kada iračke snage budu u stanju da preuzmu njihove dužnosti.

Demokratski senator Hilari Klinton, koja se takodje zalaže za raspored postepenog povlačenja američkih snaga, preporučila je da on bude objavljen posle parlamentarnih izbora u Iraku, zakazanih za 15. decembar.

“Moramo da kažemo novoj vladi da nećemo biti tu zauvek, da ćemo povlačiti naše snage i da očekujemo da Iračani preuzmu brigu o stabilnosti.”

Potpredsednik Čejni je juče, medjutim, ponovo oštro osudio kritičare koji kažu da je Bela kuća namerno manipulisala obaveštajnim podacima pre rata u Iraku.

“Senator Džon Mekkejn je to najbolje ocenio – lažu oni koji kažu da je predsednik slagao amerčki narod.”

Ipak, demokrate ne odustaju od svojih gledišta. Džozef Bajden,demokratski senator iz Delavera kaže:

“Nigde, ni u izveštajimna obaveštajnih agencija pre, u toku ili posle rata nisam video da je postojala saglasnost o tome da je Sadam posedovao oružje za masovno uništenje.”

XS
SM
MD
LG