Linkovi

Vest da će Dženeral Motors otpustiti 30.000 radnika dočekana sa nevericom


Američke regije u kojima zapošljavanje zavisi od «Dženeral motorsa», reagovale su sa nevericom na vest da automobilski gigant zatvara desetine fabrika i otpušta 30.000 radnika. Automobilska kompanija je u ponedeljak objavila taj potez čije će se ekonomske posledice osećati godinama.

Predsednik Dženeral Motorsa Rik Vagoner kaže da je kresanje troškova u iznosu od više milijardi dolara neophodno da bi se kompanija spasla i ponovo postala profitabilna. On medjutim priznaje da će taj korak teško pasti snabdevačima, zaposlenima i gradovima u kojima rade.

"To je gorka pilula za nas, kao i za sve koji imaju veze sa našom kompanijom".

Novim merama ugašeno je 17 % od ukupno 173.000 radnih mesta u «Dženeral motorsu». Zvaničnik sindikata radnika automobilske industrije, Bob Aleksander, izjavio je da je gubitak poslova – katastrofalan.

«Teško je zato što nema posla u ovoj regiji, niti u celoj zemlji. Sedeli smo i gledali kako se ti poslovi izvoze u inostranstvo.»

Sindikat kaže da nije moguće da «Dženeral motors» ponovo postane profitabilan zahvaljujući zatvaranju fabrika i radnih mesta i smatra da nije pravedno da radnici plaćaju cenu pogrešnih odluka uprave kompanije. Organizatori sindikata pozvali su kompaniju da modernizuje svoje proizvode i učini ih privlačnijim za kupce.
«Dženeral motors» je ove godine već izgubio milijarde dolara kada su skočile cene benzina i opala potražnja za njegovim sportskim modelima i drugim velikim vozilima koja «gutaju» mnogo benzina. Stručnjak za automobilsku industriju Kit Krejn kaže da, čak i uz otpuštanje hiljada radnika, automobilski gigant tek treba da reši sve svoje probleme.

«Ovo što ‘Dženeral motors’ radi je neophodno, ali ni u kom slučaju nije garancija buduće profitabilnosti i prosperiteta.»

Analitičari kažu da su radnici te kompanije, koji su veoma dobro plaćeni, uz to dobro zaštićeni zdravstvenim i penzionim beneficijama, i da ti troškovi čine automobile «Dženeral motorsa» skupljim od njihovih stranih konkurenata. Ta kompanija je nekad dominirala američkim automobilskim tržištem, ali je procenat njene prodaje opao kako je rasla prodaja azijskih proizvodjača automobila kao što je «Tojota».

XS
SM
MD
LG