Linkovi

Kondoliza Rajs: Lideri BiH obećali sporvođenje ustavnih reformi do marta 2006. godine


Lideri ključnih parlamentarnih stranaka u BiH potrpisali su nakon višednevnih pregovora, ovdje u Vašingtonu, zajedničku izjavu kojom iskazuju opredjeljenje za sprovođenje ustavnih promjena, koje će, kako se navodi “pored rada na reformama u području odbrane, policije i privrede, uspostaviti ekonomičniju i efikasniju državnu vlast i ubrzati prijem države u EU i NATO. U potpisanom dokumentu politicki zvanicniči iz BiH ističu da su ovo samo prvi koraci i da su opredjeljenji da do marta 2006.godine naprave ustavne reforme koje će pojačati ovlašćenja državnih vlasti i usmjeriti rad parlamenta i institucije predsjedništva. O tom sporazumu, bosanskohercegovački zvaničnici danas su obavijestili i američkog državnog sekretara Kondolizu Rajs.

Na posebnoj ceremoniji u znak obilježavanja 10-godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, državni sekretar Kondoliza Rajs je dogovor bosanskohercehovačkih lidera nazvala istorijskim. “Vođe partija iz BiH shvataju da je potrebno još više promjena. Na našem susretu saopštili su mi da su opredijeljeni za ustavne reforme i da će završiti ovaj proces do marta 2006. godine. Ovo je istorijski korak u modernizaciji dejtonskog ustava. Srovodjenje te obaveze je od ključne važnosti, ako BiH želi postići cilj: integraciju u evro-atlantske institucije”, kaže Kondoliza Rajs.

Da bi uspješno napredovala ka evroatlanskim integracijama Bosna i Hercegovina se mora osloboditi hipoteke prošlosti, kazala je Kondoliza Rajs i - u tom kontekstu - posebno pozdravila zajedničku izjavu zvaničnika BiH I RS u kojoj se navodi opredjeljenje za hapšenje Radovana Karadžica i Ratka Mladića i naglašava da te osobe ne predstavljaju interese Republike Srpske i BiH i da je njihovo dalje bježanje od pravde prijetnja budućnosti. “Nikada nećemo zaboraviti srebrenički masakr i američka pozicija je jasna i beskompromisna - svaka država Balkana mora da uhapsi svoje optuženike za ratne zločine.

U protivnom, za njih nema budućnosti u NATO-u. Zato mi je drago što su srpski lideri javno iskazali obavezu da će uhapsiti i prebaciti u Hag Karadžića i Mladića. To su ohrabrujuće riječi, ali one sada moraju voditi ka ozbiljnoj akciji. Ne može više biti nikakvih isprika i nikakvih odlaganja - deset godina je bilo dovoljno dugo”. Inostrana politika Sjedinjenih država zasnovana je na viziiji jedinstvene, slobodne i mirne Evrope, u kojoj će je i mjesto Balkana, kazala je kondoliza Rajs.

“U naredniom mejsecima učinićemo važne korake ka ostvarenju te vizije rešavanjem statusa Kosova. Podržavamo pregovore koje voide UN i pokušavamo d aiskoristimo naš uticaj kako bi došli do pozitivnog rješenja sa vizijom ohrabrenjem i kompromisom. Moramo doći do sporazuma koji garantuje svim žiteljima Kosova da slobodno žive u miru, poručila je američki državni sekretar.Prije svečanog ručka, Kondoliza Rajs je sa članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine potpisala sporazume o otvorenom nebu u civilnoj avijaciji i o statusu snaga.

Prije podne u Stejt Dipartmentu je prigodnom ceremonijom odata počast američkim diplomatama Robertu Frejžeru, Nesonu Druu i Džozefu Krucelu, članovima pregovaračkog tima ambasadora Ričarda Holbruka, koji su poginuli na Igmanu 19. Avgusta 2005.

XS
SM
MD
LG