Linkovi

Predsednik Buš okončao azijsku turneju


Predsednik Buš se vraća kući posle jednonedeljne azijske turneje. Dok je bio na putu, njegovu politiku u Iraku snažno su kritikovali protivnici rata. Potpredsednik Ričard Čejni predvodio je odbranu i uzvraćao na optužbe.

Predsednik Buš vraća se u Vašington večeras, dok Kongres ne zaseda zbog praznika - Dana zahvalnosti.

Medjutim, posle prošlonedeljne uzavrele debate oko povlačenja američkih vojnika iz Iraka, teško osećanje je ostalo.

«Čuo sam da neki kažu, da možda nije patriotski to što se neko ne slaže sa mojom pozicijom. Ja potpuno odbacujem takva mišljenja», kaže predsednik Buš.

Predsednik je pomalo bio iznenadjen kritikama kongresmena iz Pensilvanije Džona Murte, ratnog veterana, koji je izjavio da američke trupe treba povući iz Iraka.

«Prolazim pored Arlingtonskog groblja svaki dan, a potpredsednik Čejni kritikuje demokrate. Da vam kažem, na tim nadgrobnim pločama ne piše - demokrata ili republikanac - već Amerikanac».

Predstavnički dom je u petak uveče odbacio simboličnu rezoluciju kojom su republikanci formalno pozvali na hitno povlačenje trupa. Medjutim, rasprava je bila veoma napeta i ispunjena verbalnim sukobima.

Jutros je potpredsednik Čejni još jednom uzvratio na optužbe kritičara.

Čejni je ocenio da bi prevremeno povlačenje američkih snaga iz Iraka značilo pobedu terorista i udarac američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Uzvraćajući na predlog kongresmena Džona Murte Čejni je rekao da je Murta «dobar čovek i patriota», ali nije odustao od svoje izjave da je – kako se doslovno izrazio – «nečasno i dostojno prekora» tvrditi da je predsednik Buš na osnovu pogrešnih informacija namerno poveo američki narod u rat u Iraku.»

U Iraku, pripadnici američkih snaga su danas otvorili vatru na jedno civilno vozilo severno od Bagdada koje se - prema tvrdnji američkih vojnika - nije zaustavilo na dato naređenje i ubili najmanje troje Iračana, od kojih je jedno dete.***

Međutim, rodbina žrtava tvrdi da je ubijeno pet osoba, među kojima je troje dece.

Major američke Armije Stiv Voren, rekao je da je to tragedija, ali da bi takve greške bile manje verovatne kada pripadnici američkih snaga ne bi svakodnevno bili izloženi napadima automobilima bombama.

Nešto kasnije, četiri Iračanina su poginula u eksploziji automobila bombe u trenutku prolaska jednog američkog konvoja. Istovremeno, na konferenciji u Kairu, irački predsednik Džalal Talabani je rekao da je voljan da razgovara i sa pobunjenicima i članovima zbačene vlasti.

Talabani je iz Kaira otputovao u Teheran, kao prvi irački državnik posle gotovo četiri decenije.

XS
SM
MD
LG