Linkovi

Skupština Srbije usvojila rezoluciju za pregovore o statusu Kosova


Skupština Srbije usvojila Arađelovdansku rezoluciju za pregovore o statusu Kosova u kojoj se izražava spremnost na kompromis uz očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore.

Parlamentarna rasprava koja je prethodila usvajanju rezolucije nije uverila javnost da Beograd ulazi u pregovore sa jasnom strategijom, niti da ta strategija ima jedinstvenu podršku svih političkih aktera.

Zato je premijer Vojislav Koštunica na kraju rasprave apelovao na jedinstvo jer ono, uz saveznika kao što je međunarodno pravo, čini još potrebnijim da Skupština izađe sa čvrstim jedinstvenim stavom kad je reč za zemlju o ovako važnoj i odsudnoj rezoluciji. Apel za jedinstvom prihvatile su stranke vladajuće koalicije, radikali i socijalisti koji su pozdravili onaj deo ekspozea premijera Koštunice u kojem je on istakao da je Srbija spremna da pronađe kompromisno i istorijski pravično rešenje za Kosovo ali i da je odlučna da bezrezervno i trajno odbaci svaki pokušaj nametanja rešenja i otimanja dela zemlje.

I potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus istakao je da Srbija želi istorijski dogovor sa Albancima o statusu Kosova i naglasio da je to jedino moguće kroz evropske integracije, a zatim poručio Albancima sa Kosova da njihov put za Brisel ne vodi preko Tirane, nego preko Beograda.

Kao glavni razlog što poslanici Deemokratske stranke nisu glasali za rezoluciju, šef poslaničkog kluba te partije Dušan Petrović označio je Ustav Srbije donet još u vreme Slobodana Miloševića. Nerealno je, upozorio je Petrović, da se bilo šta što se dogovori u pregovorima smesti u okvir postojećeg ustavnog sistema.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt izjavio je da vlasti u Beogradu i Prištini ne bi trebalo da u početak razgovora o budućem statusu Kosova uđu sa stavovima koji bi onemogućili postizanje kompromisa. Polt je rekao da je razumljivo što obe strane u ovom trenutku istupaju sa maksimalnim zahtevima, jer je, kako je istakao, uobičajeno da se u pregovore ulazi bez javno iznetog konačnog stanovišta.

XS
SM
MD
LG