Linkovi

Zeleno svijetlo za početak pregovora EU i BiH


Sve nedomice oko datuma početka pregovora Brisela i Sarajeva su otklonjene - pregovori o obliku prvog ugovornog odnosa Unije sa BiH, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju počinju krajem ove sedmice, u petak, 25. novembra. Njihov početak će označiti, simbolično, posjeta komesara za proširenje Olija Rena Sarajevu.

Predstavnik za štampu komesara Rena, Kristina Nađi kaže:

"Imamo veoma dobre vijesti za BiH i cijeli region od kako su članice EU dogovorile direktive pregovora sa BiH i zamolile Komisiju da započne "što je prije moguće" same pregovore. To će se i desiti narednih dana".

Odluci o putu komesara Rehna u BiH prethodio je stav ministara EU da Komisiji treba dati autorizaciju za pregovore "što je prije moguće". Ovom prilikom je ocijenjeno da se zemlja, na 10-tu godišnjicu Daytona, dovela u priliku da započne prvi ugovorni aranžman sa Unjom, nakon kojega bi trebalio da slijedi kandidatski status i konačni pregovori o punopravnom članstvu u evropskoj asocijaciji država.

Plan Evropske komisije je , da kao i u slučaju SCG, pregovori sa BiH traju godinu. Medjutim, to, u krajnjem slučaju, zavisi od Sarajeva:

"Izvještaj Komisije o BiH i zaključci evropske strategije proširenja imaju plan da pregovori traju jednu godinu. Ipak, sasvim je jasno da će to zavisiti od reformi u zemlji i Komisija će pažljivo pratiti sve reforme i sve, i najsitnije korake koji se preduzimaju. Posebno će se posmatrati šta se dogadja sa saradnjom sa Haškim sudom, policijskim reformama i primjenom zakona o javnom informativnom servisu. Uz ovo, veoma je važno da ukupne posljedice pregovora imaju odraz u praktičnoj koristi za stanovnike BiH", kaže Kristina Nađi.

Sasvim je jasno naglašeno da se od Sarajeva očekuje da u najskorije vrijeme okonča "hašku priču" a transfer u Tribunal Karadžića i Mladića se podvlači kao jedan od ključnih uslova za prelazak u narednu fazu integracijskog procesa.

Konačcno, analizirajući misiju Visokog predstavnika, ministri EU su odali priznanje radu lorda Pedija Ešdauna, i najavili da će njegov nasljednik na toj funkciji imati titulu i ulogu Specijalnog predstavnika EU, što će, praktično, značiti fokus na nove okolnosti i novi kvalitet odnosa EU i BiH.


XS
SM
MD
LG