Linkovi

Veb sajt «Friends Reunited» postao klasična priča o uspehu na internetu


Reč je o sajtu koji pomaže starim prijateljima, koji su vremenom izgubili kontakt, da se ponovo povežu, a danas ima više od 12 miliona registrovanih korisnika u celom svetu. Sve je to vrlo unosan posao – kompanija vredi čak 210 miliona dolara, i dobila je ponudu britanske mreže ITV koja želi da je otkupi.

«Friends Reunitd» - sajber-senzacija koja vam pomaže da stupite u kontakt sa starim prijateljima već ima više od 12 miliona pretplatnika a svakog dana dobija nove članove. Medjutim, rast nije i jedini uspeh ovog veb sajta. Pol i Rina Roj-Stenli su se spojili zahvaljujući njemu, ali oni su više od prijatelja. Pre deset godina, bili su u vezi ali su se rastali posle četiri meseca zabavljanja, i nisu čuli ništa jedno o drugome – sve dok se Rina nije ulogovala na ovaj sajt.

«Deset godina pauze, onda sam dobio njen e-mail, i ostalo je - istorija», kaže Pol.

«Većina mojih prijatelja misli da je to vrlo romantično. Iz nekog razloga, kada sam ga kontaktirala mislila sam da je sve stvar sudbine. Kada smo prvi put izašli zajedno pomislila sam da je on «onaj pravi». Sada smo u braku i imamo dete» priča Rina.

Medjutim, nema srećnijeg para od Džuli i Stivena Penkhursta, osnivača sajta. Ako ga prodaju oni će zaraditi oko 30 miliona funti, odnosno 52 miliona dolara. To nije loša suma za ideju koju su smislili i sproveli iz svog doma u Londonu u julu 2000. Kompanija se od tada razgranala, i otvorila najveći vebsajt za genealogiju u Britaniji, kao i sajt za pronalazak partnera preko Interneta, i adresu sa spiskom otvorenih radnih mesta. Sada je polovina ukupnih korisnika Interneta u Britaniji učlanjena na neki od njenih sajtova. Kompanija vredi najmanje 210 miliona dolara, ali da li će se ona isplatiti potencijalnim kupcima?

«Svi stari mediji su u ovom trenutku u padu, a procvat doživljavaju interaktivni mediji. Oni koji ne postanu interaktivni će polako izumirati», prognozira stručnjak za Internet Klem Čembers.

Neki analitičari predvidjaju da će vrednost kompanija na Internetu neminovno pasti, ali je trend pronalaska starih prijatelja za sada i dalje na uzlaznoj putanji.

XS
SM
MD
LG