Linkovi

Buš pozvao Hua Djintaoa da smanji suficit u trgovini sa SAD


Predsednik Buš pozvao je kineskog predsednika Hua Djintaoa da proširi verske slobode i smanji suficit u trgovini sa Sjedinjenim Državama.

Posle njihovih današnjih razgovora u Pekingu, u Velikoj dvorani naroda, predsednik Hu je obećao da će smanjiti trgovinski deficit primenom mera koje će obuhvatiti reformu valute i pojačanu zaštitu autorskih prava na intelektualnu svojinu. Oba lidera istakla su zajednička nastojanja na suzbijanju širenja ptičijeg gripa i ubedjivanju Severne Koreje da odustane od svog nuklearnog programa. Osim toga, predsednik Buš je pozvao Peking da omogući veće društvene, političke i verske slobode. Predsednik Hu je istakao da kineski gradjani mogu da koriste svoja prava putem izbora. Tokom boravka u Pekingu, predsednik Buš je prisustvovao molitvi u jednoj protestantskoj crkvi i vozio bicikl sa mladim kineskim sportistima, koji se pripremaju za Olimpijadu.

Uhapšeno 17 radikalnih muslimana

Zvaničnici u Maroku saopštili su da je policija u toj zemlji uhapsila 17 radikalnih muslimana osumnjičenih da su pokušali da formiraju ćeliju terorističke organizacije Al Kaide. Objavljeno je da se uhapšeni povezuju sa pobunjenicima u Iraku. Dvojica uhapšenih bila su zadužena za regrutaciju ekstremista, među kojima su i dvojica bivših zatvorenika iz američke baze Gvantanamo na Kubi.

Putin u trodnevnoj poseti Japanu

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je, na početku trodnevne posete Japanu, nadu da će Moskva prevazići sve nesuglasice sa vladom u Tokiju i da će bilateralni odnosi dve zemlje, zasnovani na prijateljstvu i razumevanju, konstantno napredovati. Putin će sutra, o nekim otvorenim pitanjima - kao što su pitanje suvereniteta nad Kurilskim ostvrima, izgradnja ruskog gasovoda prema Pacifiku i članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji razgovarati sa Đunićirom Koizumijem.

XS
SM
MD
LG