Linkovi

Loreal otkrio ključnu razliku u strukturi prave i kovrdžave kose


Poznato je da, po pravilu, žene koje imaju ravnu kosu žele kovrdžavu, dok žene sa talasastom kosom ulažu veliki novac i trud u ispravljanje svoje kose. U bliskoj budućnosti možda će za ispravljanje ili kovrdžanje kose biti dovoljno da – progutate jednu pilulu.

Francuski kozmetički gigant Loreal tvrdi da je otkrio ključnu razliku u strukturi prave i kovrdžave kose. U najboljem frizerskom salonu na Long Ajlendu zatekli smo niz žena kako do besvesti ispravljaju svoju kosu.

«Oduvek sam želela ravnu kosu.»

«Volim ravnu kosu zato što je elegantnija i daje vam više stila.»

«Zapravo, mislim da mi lice bolje izgleda sa ravnom kosom.»

Sada možete da odložite fen i otkažete tretman ispravljanja kose kod frizera. Istraživači pariske kompanije Loreal tvrde da su otkrili uzročnik kovrdžave kose. Odgovor se, prema njihovim rečima, nalazi odmah ispod skalpa u zadebljanom delu korena dlake koji je kod kovrdžave kose zakrivljen, dok je kod ravne kose – ravan.

Lorealovi naučnici veruju da se taj deo korena kose može promeniti korišćenjem hormona, što znači da bi jedna pilula mogla da kovrdžavu kosu promeni u ravnu – i obrnuto. Dermatolozi kažu da bi ta ideja mogla da se sprovede u stvarnost.

«Mislim da je ovo potencijalno revolucionarno oktriće ako zaista može da izmeni deo unutar korena kose», smatra dermatolog Dajen Berson.

Reporter ABC-a, Nensi Varner, koja kaže da ceo život žudi za kovrdžavom kosom, lično je isprobala pilulu. Ona kaže da je efekat postignut za mnogo kraće vreme od tradicionalnog uvijanja kose, i smatra da je rezultat veoma zadovoljavajući.

Medjutim, frizeri ne moraju da brinu za svoj posao, budući da niko još nije izumeo pilulu koja vam izvlači pramenove.

XS
SM
MD
LG