Linkovi

U svetu medicine došlo do novog proboja u borbi protiv raka dojke


Novi lek – herceptin – mogao bi da spase život svakoj petoj od njih.

To je proboj o kome su mnoge žene obolele od raka dojke mogle samo da sanjaju. Čak i obično uzdržani «New England Journal of Medicine» ocenjuje da su rezultati izuzetni i revolucionarni. Isto misli i 32-godišnja Kristi Nejms, kod koje su lekari pre dve godine konstatovali agresivnu vrstu raka dojke.

«Davali su mi veoma male šanse da preživim. Imala sam manje od 30% šanse da živim duže od pet godina, i mislila sam da neću videti svoju ćerku kako raste. Rečeno mi je da je herceptin možda moja jedina šansa da preživim»

Posle operacije kojom su uklonjeni tumori, Nejms je lečena tradicionalnom hemoterapijom, a zatim i Herceptinom, koji se daje intravenozno.

Herceptin, koji je ovde obeležen žutim, praktično se zakači za ćelije raka dojke, uzima njihove vitalne proteine i sprečava ih da rastu. Jedna studija je pokazala da je posle tri godine, kombinacija herceptina i hemoterapije smanjila slučajeve ponovnog razvoja raka dojke za 50% u poredjenju sa lečenjem samo hemoterapijom.

«Mislim da nikada nisam videla ovakvo uzbudjenje oko nove terapije ili tretmana za rak dojke»

Kristi Nejms oseća više od uzbudjenja. «Savršeno sam zdrava, rak se nije vratio» kaže ona. Takodje, prema najnovijim analizama, njena prognoza je danas znatno bolja nego što je bila ranije.

XS
SM
MD
LG