Linkovi

Predsednik Buš zatražio pravičan pristup kineskom tržištu


Predsednik Buš zatražio je pravičan pristup kineskom tržištu i da Peking obezbedi punu implementaciju nekih ekonomskih obaveza.

Po dolasku u zvaničnu posetu Kini, američki predsednik je izjavio da će u susretu sa svojim kolegom Hu Đintaom, u nedelju u Pekingu pokrenuti neka važna pitanja koja se tiču trgovine. U svom redovnom nedeljnom radio obraćanju naciji, Buš je pozvao Kinu da obezbedi da sve njene obaveze, koje se tiču zaštite intelektualne svojine i stvaranja fleksibilne valute zasnovane na tržišnim vrednostima, budu u potunosti ispoštovane. On je takođe zatražio izjednačavanje trgovinske razmene sa SAD.

«Kina mora da obezbedi podjednake uslove za američke farmere i biznise koji traže ulaz na kinesko tržište. Sjedinjene Države podržale su članstvo Kine u Svetskoj trgovinskoj orgnizaciji zato što mi verujemo da slobodna i poštena trgovina donosi napredak, ukoliko Kina igra po istim pravilima kao i svi ostali.»

Buš je rekao da će otvaranje novih tržišta za američku robu i usluge stvoriti više radnih mesta u SAD i doprineti poboljšanju živoat Amerikanaca. On kaže da je sastanak Foruma za azijsko pacifičku ekonomsku saradnju (APEK), kome je prisustvovao ranije ove nedelje, pokazao da azijske zemlje rade na tome da stvore bolji i slobodniji sistem trgovine i da od uspeha Azije korist imaju i Sjedinjene Države.

«Izuzetan ekonomski rast azijsko-pacifičkog regiona doneo je prosperitet milionima ljudi i stvorio mnoštvo novih prilika za američke radnike, farmere i biznise. Amerika je nacija zasnovana na ideji otvorene razmene i mi znamo da slobodna i poštena trgovina donosi korist svim stranama.»

U Vašingtonu, američki zakonodavci spore se oko zakona o porezu i budžetu. U odgovoru demokratske stranke na predsednikovo obraćanje naciji, kongresmen Denis Kardoza iz Kalifornije optužio je republikance za nemarnu fiskalnu politiku koja sve više uvlači zemlju u dugove.

XS
SM
MD
LG